Moguć doček ruskih "vukova" na Marakani 1Foto: STARSPORT

Čuo sam da postoji namera da se na stadionu Crvena zvezda održi priredba i doček „Noćnih vukova“ iz Rusije, ali nam zvaničan zahtev još nije stigao, kaže za Danas Svetozar Mijailović, predsednik fudbalskog kluba Crvena zvezda.

Mijailović je potvrdio Danasova saznanja da se planira doček „Noćnih vukova“ na Marakani, 19. ili 20. marta, ali, kako nam je rekao, tek – ako i kada – bude stigao zahtev i u zvaničnoj formi, moći će o tome nešto više da kaže.

– Kada nam zahtev bude stigao, ekipa iz Crvene zvezde koja se bavi sadržajima na terenu oceniće realnost jednog takvog zahteva, istakao je Mijailović za naš list.

Kako je navedeno na sajtu „Noćnih vukova“, dvadesetak članova te grupe, sa Aleksandrom Zaldostanovom na čelu, posetiće delove Zapadnog Balkana kako bi „istraživali kulturni uticaj ruske imperije na Balkanu“. Reč je o motociklističkoj grupi bliskih saradnika Vladimira Putina, predsednika Rusije, od kojih se veliki broj njih nalazi na „crnoj listi“ Sjedinjenih Američkih Država zbog ratovanja i formiranja paravojnih grupacija u Ukrajini. Prema pisanju zurnal.info iz BiH, dobrodošlicu u region će im poželeti „Noćni vukovi“ iz Srbije i Republike Srpske, zajedno sa Mladenom Vasiljevićem, za kojim je pravosuđe BiH raspisalo poternicu zbog ratnih zločina počinjenih na području Rogatice tokom 1992. godine.

Prema najavama na zvaničnoj internet stranici „Noćnih vukova“, devetodnevna turneja „Ruski Balkan“ ima za cilj proučavanje istorijskog nasleđa Ruske imperije i Pravoslavne crkve, odnosno dolazak u Srbiju i BiH planiran je kako kako bi „istražili kulturni uticaj ruske imperije na Balkanu“.

U organizaciji njihovog dolaska učestvuje i Srpska pravoslavna crkva, a osim Beograd, posetiće i Novi Sad i Niš. Iz Srbije, „Noćni vukovi“ idu u BiH, a kako piše zurnal.info, u Banjaluci će ih dočekati Milorad Dodik i ministar za energetiku i rudarstvo RS Petar Đokić. Dodik će vođi „vukova“ Aleksandru Zaldostanovu uručiti zlatan orden za širenje pravoslavlja. Inače, na dan Republike Srpske, 9. januara, ove godine, predsednik tog bosanskohercegovačkog entiteta nagradio je Noćne vukove zbog njihovog „posebnog naglaska na afirmaciji ljudskih prava, tolerancije među ljudima, vladavine prava i slobode i jačanju prijateljskih odnosa između Ruske Federacije i RS „. Osim Banjaluke, planirano je da „Noćni vukovi“ posete i Bijeljinu, Brčko, Doboj i Višegrad, gde bi trebalo da se sastanu sa rediteljem Emirom Kusturicom.

Zapadni mediji uveliko izveštavaju o aktivnostima „Noćnih vukovima“ u kontekstu toga da imaju za cilj da podstiču antizapadno raspoloženje na Balkanu, regionu sa komplikovanom istorijom etničkih tenzija, separatizma, oružanog sukoba i konkurentnih uticaja Rusije i Zapada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari