Moguć skok zaraženih narednih dana 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC

Posle višednevnog smanjenja broja zaraženih korona virusom u Srbiji, tokom vikenda broj obolelih ponovo je porastao i to pre svega zbog pojave pojedinačnih žarišta u kompaniji Jura u Leskovcu, i u dve privatne firme u Vranju.

Kako su juče prenele Južne vesti, svima radnicima Jure uzeti su uzorci za test na koronu, a virus je za sada potvrđen kod 93 osobe. Pri tome, ovaj broj nije konačan jer rezultati testova stižu sporadično, a više od 700 radnika moraće ponovo da se testira.

Na drugoj strani, u Vranju je broj obolelih takođe porastao dok je od subote primljeno 70 osoba na lečenje. Pojedinačna žarišta u ovom gradu predstavljaju fabrike nameštaja Dodić i fabrika za proizvodnju obuće Geoks.

Kako se desilo da se radnici u privatnim firmama na Jugu Srbije masovno zaraze, te da li je inspekcija kontrolisala rad ovih preduzeća, pitanja su na koje dnevni list Danas juče nije uspeo da dobije odgovor od Ministarstva rada.

Jedina konkretnija informacija o obolevanju većeg broja radnika stigla je od člana Kriznog štaba epidemiologa Branislava Tiodorovića koji je ranije za naš list izjavio da je do širenja epidemije korona virusa u fabrici „Jura“ došlo zbog toga što su radnici na posao dovoženi u pretrpanim autobusima, ali i zbog toga što se nisu poštovale epidemiološke mere o održavanju rastojanja između zaposlenih na traci.

Komentarišući trenutnu epidemiološku situaciju epidemiolog Zoran Radovanović kaže za Danas da postoje tri problematična momenta, zbog kojih možemo očekivati skok obolelih.

– Nikad epidemija ne prestane na celom području istovremeno. I uvek treba biti oprezan i očekivati žarišta. Upravo se to desilo. Mi smo uveli međugradski saobraćaj i možda je neko iz Vranja već stigao do Subotice. Ta mera povratka međugradskog saobraćaja mi je bila najsumnjivija jer Italijani recimo to još uvek nisu uradili, kaže Radovanović.

On objašnjava da je drugi problem što kad odbijete tih 50-ak sa juga Srbije iz fabrika u kojima je registrovan veći broj zaraženih, još uvek ostaje oko 60-ak novozaraženih.

– To znači da nama već nedelju dana stagnira broj novoobolelih između 60 i 80, a trebalo bi da počne da pada, dodaje doktor Radovanović.

Po njegovom mišljenju, broj zaraženih mogao bi da zabeleži manji skok ovih dana i zbog političkih mitinga koji su organizovani prošle nedelje. Kako ističe, pristalice Srpske napredne stranke, koje su se okupile ispred Skupštine Srbije prošle nedelje, dolazile su organizovano autobusima a nikakve mere zaštite nisu poštovane.

– Oni su stajali bez maski, gurali su se u autobusima. Tačno je i da je opozicija organizovala skupove, ali oni su bili mnogo manji i ljudi nisu dovoženi organizovanim prevozom već su samostalno dolazili sa različitih strana. Pored toga ako se država bori protiv epidemije, licemerno je da sama dovodi sledbenike u situaciju da se zaražavaju, zaključuje Radovanović.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji je registrovano 89 novoobolelih među 4.133 testiranih. Tako je broj zaraženih od početka epidemije dostigao cifru od 10.699. Istovremeno, još jedna osoba je preminula pa je ukupan broj žrtava povećan na 231.

Epidemija i u vreme izbora

Epidemiolog Zoran Radovanović očekuje da će epidemija trajati i za vreme izbora. „Mi i dalje imamo proglašenu epidemiju od većeg epidemiološkog značaja i ona će trajati i na dan izbora. Jer da bi se epidemija odjavila, treba da prođu dve maksimalne inkubacije od kada je broj novozaraženih pao na nulu, što znači da je potrebno da se tokom 28 dana ne pojavi nijedan novooboleli, kaže Zoran Radovanović.

Vučić: U Vranju bolje nego juče

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da nedavno povećanje plata zdravstvenim radnicima od deset odsto ostaje za „stalno“, navodeći kako veruje da će do kraja godine uslediti i novo povećanje, ali je naveo i da treba znati da državna kasa „nije ćup iz kojeg može da se vadi“.

„Želimo da zadržimo zdravstvene radnike koji su pokazali tako veliku odgovornost u vreme epidemije korona virusa“, rekao je Vučić, prilikom obilaska radova na Kliničkom centru Srbije, govoreći o tome da li je ovo nedavno povećanje plata važilo samo za jednu priliku. Na pitanje o epidemiološkoj situaciji u Vranju, on je rekao da je dobio rezultate po kojima je „nešto bolje nego juče, ali da i dalje nije dobro“.“Žarište je nešto manje, radimo širok zahvat da proverimo sve kontakte sa zaraženima da ih što pre lečimo“, naveo je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari