U Specijalnom sudu u Beogradu juče je čitanjem optužnice počelo suđenje Sretenu Jociću i beogradskom delu njegove grupe optužene za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića, u Zagrebu 23. oktobra 2008. godine. Medija centar u Specijalnom sudu je bio bez gotovo i jednog slobodnog mesta pošto suđenje osim beogradskih medija prati i niz hrvatskih i jedna slovenačka ekipa.

Pred sudskim većem sudije Vladimira Vučinića, pored Jocića, na optuženičkoj klupi su Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović, koji su privedeni na suđenje iz Okružnog zatvora uz jako policijsko obezbeđenje. Jocić je uhapšen 27. aprila 2009. u Beogradu, od kada boravi u pritvoru Okružnog zatvora. Kuzmanović i Milovanović uhapšeni su mesec dana kasnije, takođe, u Beogradu. Sva trojica se terete za krivična dela zločinačko udruživanje i teško ubistvo, za koja im preti maksimalna kazna zatvora do 40 godina.

Jocić je juče ispričao Sudskom veću da je dosad tri puta osuđivan.“Prvi put osuđen sam na tri meseca zatvora, u opštinskom sudu u Novoj Gorici pre 30 godina, kada sam bežao od komunizma“, kazao je Jocić precizirajući da je u pitanju delo ilegalnog prelaza državne granice. Drugi put je osuđen u Italiji, na uslovnu kaznu od dva meseca zatvora zbog krađe automobila, a treći put mu je u Holandiji izrečena kazna zatvora od tri godine zato što je ispalio metak na policiju, iako tada niko nije povređen.

Drugooptuženi Željko Milovanović (44) izjavio je da živi od ušteđevine odnosno od novca koji je stekao prodajom imanja u Hrvatskoj. Na pitanje sudije gde drži ušteđevinu, Milovanović je odgovorio, „držim je tamo gde niko ne može da je nađe“. Milovanović je prema kaznenoj evidenciji koja je pročitana na suđenju, osuđivan je više puta za teške krađe, razbojništva i falsifikovanje isprava. Trećeoptuženi Milenko Kuzmanović (27) naveo je da je radio kao obezbeđenje sa mesečnim primanjem od oko 20.000 dinara, da nije osuđivan, da nema nepokretnosti i da je živeo sa nevenčanom suprugom.

Jocića Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvršila ubistvo Pukanića i Franjića, tako što je sa „za sada neidentifikovanim licem“ postigao dogovor da za 1,5 miliona evra ubije vlasnika Nacionala.

Naručioci i izvršioci

„Sreten Jocić je naložio Slobodanu Đuroviću da se ubistvo izvrši što pre zbog mogućnosti da Pukanić nastavi sa iznošenjem saznanja o kriminalnom delovanju naručilaca ubistva, nudeći za to dodatnu nagradu“, navodi se u srpskoj optužnici. Kako se navodi, u trenutku kada su Pukanić i Franjić izašli iz zgrade, u 18:27, jedan od članova grupe je aktivirao bombu koja je usmrtila obojicu. Kao motiv ubistva Pukanića, optužnica pominje to što je u medijima u Hrvatskoj i Srbiji iznosio saznanja o delovanju više kriminalnih grupa na području Srbije i zemalja u okruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari