Tokom ove nedelje u Ečki, kraj Zrenjanina, borave umetnici koji će u svojim radovima zabeležiti odnos prirode i čoveka u vremenu ubrzanog tehnološkog razvoja, velikih zagađenja i klimatskih promena.

Zato ovogodišnji naziv likovnog saziva „Slika 2014“ glasi „Moja privremena oaza – Napravi je sam“, čija je osnovna ideja podizanje nivoa svesti o značaju i očuvanju prirodne sredine problematizovanjem i preispitivanjem ekoloških tema.

– Umetnici se u svojim projektima i radovima, koji se identifikuju kao „environmental art“, bave odnosom prirode i čoveka, prirode i kulture u savremenom okruženju. Posebna pažnja bi se obratila na sve prisutniju ideju „Uradi sam“ projekata, odnosno na upotrebu recikliranih materijala prilikom izrade umetničkih dela – objašnjava kustoskinja Sunčica Lambić Fenčev.

Ove godine Umetnička kolonija Ečka je ugostila troje umetnika iz inostranstva – tu su Joanes Simon-Perret, Francuska, Saara Maria Kariranta, Finska, Quelic Berga Carreras, Španija, koji su u Srbiju došli u okviru šireg projekta „Frontiers in Retreat“.

– Reč je o platformi koja u okviru nove evropske mreže neguje multidisciplinarni dijalog o ekološkim pitanjima. Mreža okuplja umetničke rezidencijalne programe, umetničke i obrazovne organizacije, umetnike, stručnjake iz različitih disciplina kao i širu publiku – objašnjava kustoskinja Ljudmila Stratimirović.

Saziv kolonije traje od 1. do 7. septembra, to je prva faza tokom koje umetnici borave i rade u Umetničkoj koloniji Ečka, obilaze Carsku baru, ribnjake u Ečki i Lukinom Selu, selo Belo Blato. Tokom ovih dana umetnici će imati mogućnost da koncipiraju radove koji će biti postavljeni na izložbi u Savremenoj galeriji Zrenjanin od 27. oktobra do 13. novembra 2014. godine, što čini drugu fazu ovog projekta. Kako najavljuju u Savremenoj galeriji Zrenjanina, koja je organizator kolonije u Ečki, za izložbu će biti štampan katalog na srpskom i engleskom jeziku, sa reprodukcijama u boji, kataloškim podacima i stručnim tekstovima autora projekta i stručnim radovima posvećenoj ovoj temi stručnjaka koji bi učestvovali na seminaru, kao i stejtmentima umetnika i dokumentarnim fotografijama. Na izložbi će biti predstavljen dokumentaran materijal o akcijama umetnika u Ečki, kao i novi radovi koncipirani za izložbu, održavaće se projekcije snimljenog materijala o akcijama umetnika u Ečki. Tokom izložbe planirano je predavanje na temu ekologije i zaštite životne sredine, kao i radionice za decu i mlade koje će se takođe na adekvatan način baviti ovom problematikom. Nakon završetka izložbe stručna komisija proceniće koji će radovi i dokumenti ući u umetnički fond Savremene galerije Zrenjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari