"Mokrinske hronike" među 17 romana godine po oceni žirija NIN-a 1Foto: Kikindske

Članovi NIN-ovog žirija Marija Nenezić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević, Branko Kukić i Teofil Pančić (predsednik žirija), načinili su drugu selekciju romana koji konkurišu za roman godine za 2021. i objavili 17 naslova koji su u užem izboru. Među njima je i knjiga Srđana V. Tešina „Mokrinske hronike“.

To je treći roman ovog pisca i novinara iz Kikinde koji se našao među najboljima po NIN-ovom žiriju, pre toga su u širem izboru bili – 2006. „Kuvarove kletve i druge gadosti“ i 2017. „Gori, gori“.

U izjavi za naš portal Tešin ne skriva zadovoljstvo što je sa pričama iz svog Mokrina zaslužio pažnju žirija najprestižnije književne nagrade u našoj zemlji.

"Mokrinske hronike" među 17 romana godine po oceni žirija NIN-a 2
Mokrinske hronike

– „Mokrinske hronike“ su roman o inicijaciji jednog dečaka u svet odraslih. U pitanju je vrlo intimna i lokalna priča smeštena u Mokrin i prepletena fikcionalizacijom mojih sećanja na detinjstvo. Pisao sam ovu knjigu bez velikih ambicija i pretenzija, s namerom da se odužim džinovima iz Mokrina na čijim ramenima stojim i koji su me formirali kao čoveka i kao pisca. Zbog toga je ulazak „Mokrinskih hronika“ u uži izbor za NIN-ovu nagradu za mene veliko iznenađenje i još veće oduševljenje – kaže Tešin i dodaje da će ovaj izbor doprineti da za knjigu čuje više ljudi.

„Arhipelag“ je po objavljivanju Tešinovu knjigu preporučivao kao privatnu istoriju jednog dečaka, jednog mesta i jedne generacije u lomovima osamdesetih i dramama devedesetih.

– Likovi u Mokrinskim hronikama lepo izvedeni i da je u knjizi valjano zaokruženo, a sa unutrašnjim lajtmotivima koji dodatno povezuju priču u jednu celinu. Čovek ne mora biti iz Mokrina da bi čitao ovu prozu i da je osetio kao priču o sebi i svom vremenu – istakao je tada urednik „Arhipelaga“, pisac i književni kritičar Gojko Božović.

I ove godine u užem izboru za godišnju nagradu nedeljnika NIN nalaze se romani u izdanju kikindske „Partizanske knjige“, koju vode pisac Srđan Srdić i književni kritičar Vladimir Arsenić.

Ovoga puta to su naslovi „Simptomi“ Milice Snive i „Kako se jede nar“ Bojana Babića.

Bogat opus Srđana V. Tešina

Knjiga „Mokrinske hronike“ dvanaesta je u književnom opusu Srđana Tešina (Mokrin, 1971).

Pre toga objavio je tri knjige priča – „Sjajan naslov za pantomimu“ (1997), „Ispod crte“ (2010, nagrada Društva književnika Vojvodine za knjigu godine, najuži izbor za Andrićevu nagradu) i „Priče s Marsa“ (2015, najuži izbor za književnu nagradu Zlatni suncokret i Andrićevu nagradu), pet romana -„Antologija najboljih naslova“ (2000, 2013), „Kazimir i drugi naslovi“ (2003), „Kroz pustinju i prašinu“ (2005, 2008), „Kuvarove kletve i druge gadosti“ (2006, 2014, nagrada Borislav Pekić) i „Gori gori gori“ (2017), knjigu autofikcijske proze „Moje (2019, uži izbor za nagradu DKSG za najbolju knjigu nefikcijske književnosti), knjigu izabranih kolumni“ Alternativni vodič kroz Vavilon“ (priredio Neven Ušumović, 2008) i prošle godine knjigu priča za decu i razmažene roditelje „Luka kaže“ (2020, Nagrada grada Niša „Maleni cvet“ za knjigu godine za decu i mlade).

Priredio je sedam tematskih antologija, panorama i izbora kratkih priča. Prevođen je na desetak evropskih jezika.

Bio je dugo godina novinar i urednik u Kikindskim, gde je sa Jovanom Gverom pokrenuo časopis „Severni bunker“, i sarađivao je sa brojnim poznatim listovima i časopisima u zemlji i regionu. Dobitnik je Medalje kulture za multikulturalnost i interkulturalnost Zavoda za kulturu Vojvodine. Član je Srpskog PEN centra.

Bio je nekoliko godina direktor Kulturnog centra Kikinda kao nestranačka ličnost, ali je i pored brojnih pohvala koje je ustanova za njegovog vakta dobila zbog inovacija u radu, ekspresno i prilično brutalno smenjen po dolasku naprednjaka na vlast u Kikindi, 2013. godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari