Momirović: Manjak zaposlenih usporava rad katastra 1Foto: BETAPHOTO/ MINISTARSTVO GRADJEVINARSTVA, SAOBRACAJA I INFRASTRUKTURE Dusan Atlagic

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović danas je sa direktorom Republičkog geodetskog zavoda Borkom Draškovićem razgovarao o unapređenju i poboljšanju uslova rada u zavodu koji ima manjak zaposlenih, u cilju što bržeg i efikasnijeg pružanja usluga građanima, saopštio je njegov kabinet.

Razgovarano je o mogućoj transformaciji katastra u novu institucionalnu formu, o sistemu distribuiranja informacija u katastru i značaju digitalizacije, koja će kada dostigne svoju punu drastično će olakšati rad zaposlenih, ističe se u saopštenju.

Drašković je rekao da najviše usporava efikasno rešavanje broja predmeta u RGZ-u nedostatak radniika i način na koji katastar dobija dokumentaciju od notara, kroz analognu formu koja u procesu digitalizacije dosta usporava proces rada.

Momirović je istakao da je katastar nepokretnosti aktivan učesnik u realizaciji svih velikih infrastrukturnih projekata na teritoriji Srbije i dodao da samo na deonici brze pruge od Novog Sada do Subotice će biti eksproprisano 4.600 katastarskih parcela, a da je već oko 1.330 katastarskih parcela za koridor Preljina-Požega eksproprisano.

„Svesni smo problema koje ima katastar u manjku zaposlenih. Vlada je odobrila zapošljavanje 321 dodatnog službenika kako bi ojačali kadrovske kapacitete i RGZ je jedina institucija kojoj je Vlada u tom obimu dozvolila novo zapošljavanje, jer smo svesni da taj obim posla nije mogao da bude pokriven uključujući i stare predmete sa prethodnim brojem ljudi“, rekao je ministar.

Naveo je da je prethodnih šest meseci rešeno 300.000 starih predmeta, a da je ostalo još 400.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.