Novoizabrani predsednik Egipta islamista Mohamed Morsi izrazio je želju da za mandatara imenuje „nezavisnu“ političku ličnost, saznaje se iz krugova bliskih predsedniku. Morsi, kandidat radikalne Muslimanske braće, vodi konsultacije s ciljem da odabere „nezavisnu nacionalnu ličnost“ koja bi bila na čelu buduće vlade, izjavio je njegov saradnik koji ne želi da mu se otkrije identitet. „Većina članova buduće vlade biće tehnokrate“, dodao je isti izvor.


U jučerašnjem izdanju provladinog lista Al-Ahram se navodi da bi na mestu premijera mogao da se nađe Mohamed El Baradej, bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju i dobitnik Nobelove nagrade za mir 2005. El Baradej je bio blizak strujama koje su prošle godine pokrenule pobunu protiv režima Hosnija Mubaraka. List pominje i Hazema el-Beblavija koji je bio ministar finansija u prelaznoj vladi posle pada Mubaraka. Na pitanje izveštača agencije Frans pres Beblavi je odgovorio da je u inostranstvu i da mu niko iz okoline predsednika do sada nije nudio mesto premijera.

Otvaranje buduće vlade za ličnosti koje nisu tesno povezane sa islamističkim pokretom smatra se jednim od glavnih testova Morsijeve volje da bude, kako je najavio, „predsednik svih Egipćana“. Buduća vlada bi trebalo da omogući Morsiju da ojača svoju političku poziciju u odnosu na Vrhovni vojni savet koji i dalje drži glavninu vlasti. Vojne vlasti su pre izbora obećale da će do kraja ove sedmice predati izvršnu vlast novom egipatskom predsedniku. Morsi koji je prošle nedelje izabran za predsednika, prvi je šef egipatske države koji ne dolazi iz vojnih krugova.

Morsi (61) je bio poslanik 2000-2005, i član rukovodstva formalno zabranjene Muslimanske braće. Prošle godine postao je prvi predsednik nove Stranke za slobodu i pravdu, koja je ogranak Muslimanske braće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari