"Odluka da se zadovolji partijska kvota - put u totalni sunovrat": Sagovornici Danasa o izboru Slavice Đukić Dejanović 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Nova ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je da je ogromna odgovornost preuzimanje poziva ministra prosvete, te da profesorima i nastavnicima mora da se vrati dostojanstvo.

Ona je, gostujući na TV Pink, takođe rekla da je neophodno da se prosvetarima povećaju plate. Da li će uspeti ili ne u svojim namerama, vreme će pokazati, ali je činjenica da su i sindikati prosvete i opozicioni poslanici pred njeno imenovanje bili istog stava – da nema dovoljno kompetencija da se bavi prosvetom, da je imenovana na tu poziciju samo kako bi se ispunio politički kvorum (nepisano pravilo je da ovo ministarstvo vodi neko iz redova SPS-a), te da je s obzirom na godine (72) trebalo da bude u penziji, a ne da se uhvati u koštac sa ozbiljnim problemima koji su godinama unazad sistemski urušavali obrazovni sistem Srbije.

Sagovornici Danasa smatraju da Slavica Đukić Dejanović malo toga može da učini u prosveti, posebno u vezi sa povećanjem plata, jer u državi o svemu odlučuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Bojan Pajtić, profesor na Pravnom fakultetu novosadskog Univerziteta, ocenjuje za Danas da su plate i dostojanstvo profesora i nastavnika na istorijskom minimumu, te da ukoliko država želi da najbolji i najvredniji studenti potraže svoju budućnost u nauci i prosveti, mora da im obezbedi dostojanstven život.

Prema njegovim rečima, bez kvalitetnog nastavnog osoblja budućnost društva je tužna i crna.

– Povećanje plata, međutim, podrazumeva postojanje političke volje na nivou cele Vlade, a pre svega kod predsednika države, koji se petlja u sve što nije njegova nadležnost. S obzirom na to da gospođa Đukić – Dejanović dolazi iz redova manjinskog partnera u vlasti, pitanje je da li će imati dovoljno političke snage i autoriteta da se izbori sa povećanje koje ne bi bilo simbolično. Plašim se da će opet sve zavisiti od procene Aleksandra Vučića da li se njemu lično takav potez isplati i da li može da ga pripiše sebi, kao jedinom i zaslužnom i nikada odgovornom “ocu nacije” – ističe Pajtić.

Poslanica DS Tatjana Manojlović ukazuje za Danas da Demokratska stranka već neko vreme apeluju da je neophodno usvojiti i realizovati set mera za prevenciju nasilja u školama, vratiti dostojanstvo nastavničkoj profesiji, povećati plate u obrazovanju i nizom mera povećati upis na studijske programe koje školuju buduće učitelje i nastavnike.

U suprotnom, dodaje, u školama neće imati ko da predaje, a i trenutno stanje je već dovoljno alarmantno.

– Odluka da se zadovolji partijska kvota izborom Slavice Đukić Dejanović za ministrku prosvete, da na mesto ministra dođe osoba koja se pre svega rukovodi lojalnošću prema svojoj stranci i tako decenijama figurira na različitim viđenijim pozicijama, samo je put u totalni sunovrat. Teško je poverovati da će se poslu ministra predati sa mnogo žara, a lakše pretpostaviti da će zapravo biti stub stranke, koja ima razrađene mehanizme u toj oblasti, za siguran profit – navodi Manojlović.

Prema njenim rečima, lako je pretpostaviti da će se i dalje u školskim zgradama menjati prozori i vrata, radi nečije „ugradnje“, po oprobanoj koruptivnoj praksi, a neće se suštinski, sistemski popravljati katastrofalno loša situacija u prosveti.

– Demokratska stranka je, nakon promena koje će, sigurna sam, doći mnogo pre nego što se ovaj samoljubivi režim nada, spremna da preuzme odgovornost za ovaj važan segment oporavka društva – naglašava Manojlović.

Naučni savetnik Instituta za fiziku Slobodan Prvanović smatra da, što se tiče povećanja plata, to zavisi isključivo od Aleksandra Vučića “kao ministra opšte prakse”.

– Ako on bude hteo da ostavi utisak kako je, između ostalog, i najveći prosvetitelj posle Dositeja, onda će u nekom od svojih prenemaganja i bulažnjenja na televiziji i da obeća povećanje, mada je to samo biti pokrivanje realnog pada standarda usled inflacije, kao i u svim drugim slučajevima. Na drugoj strani, sami profesori univerziteta su se, u ogromnoj većini, odrekli svog dostojanstva. Da nije tako, odavno bi digli glas i pobunili se protiv sveopšteg uništavanja Srbije – kaže Prvanović.

Pored toga, ističe, SPS je poslednji koji može da ima pozitivnu ulogu u procesu uspravljanja univerziteta “jer je on rodonačelnik korupcije u našem društvu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari