Mraović: NATO i politizacija Filološkog fakulteta 1Foto: Wikipedia/ Project Rastko

Književnik i književni prevodilac Dragan Mraović uputio je danas protest dekanki Filološkog fakulteta u Beogradu Ljiljani Marković zbog gostovanja generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga koje je ocenio kao „politizaciju i političku indoktrinaciju“ na fakultetu.

„Sa nevericom sam primio vest da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg imao na Filološkom fakultetu u Beogradu susret sa studentima skandinavskih jezika“, navodi se u pismu, uz napomenu da Stoltenberg nije držao lekcije iz svog maternjeg jezika.

„To što je njemu jedan od tih jezika prvi nije dovoljno da njegovu političku funkciju uvodite na fakultet, jer on tamo nije držao lekcije norveškog jezika, već je insistirao na tome da je NATO defanzivna organizacija, koja postoji ne da bi napadala ili širila moć, već da bi odbranila ili sačuvala neko stanje mira“, ocenio je Mraović.

On je naglasio kako nije primetio da se Filološki fakultet zainteresovao da se studenti sretnu, iz didaktičkih razloga, sa strancima piscima gostima Međunarodnih susreta pisaca u Beogradu u organizaciji Udruženja književnika Srbije.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je stigao u trodnevnu posetu Srbiji, prvi sastanak je imao na Filološkom fakultetu u Beogradu sa studentima skandinavskih jezika.

Studenti su najviše pitanja za gosta o njegovoj funkciji i događajima iz 1999. godine, kada je NATO bombardovao Srbiju zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari