Mreža Žene protiv nasilja traži od Dragana Markovića Palme da podnese ostavku na sve funkcije 1Foto: FB/DraganMarkovicPalma

 Mreža Žene protiv nasilja pozvala je danas tužilaštvo da „bez odlaganja“ ispita detalje u vezi navoda o umešanosti predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme u „slučaj podvođenja devojčica i žena u Jagodini“ a Markovića da podnese ostavku na sve funkcije i „preuzme kako političku tako i ličnu odgovornost za taj čin“.

Član predsedništva Narodne stranke, advokat Borivoje Borović izjavio je danas da je tužilaštvo već trebalo da reaguje povodom navoda o pedofiliji u Jagodini, koji su izneseni na konferenciji za novinare potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić.

Zatražili su od Skupštine i Vlade Srbije, Kancelarije za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima pri Ministarstvu unutrašnjih poslova i vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost da obaveste javnost o koracima koje su preduzeli povodom optužbi protiv Dragana Markovića Palme i drugih visokih funkcionera za podvođenje devojčica i žena.

„Najoštrije osuđujemo svaki vid zlostavljanja žena i devojčica i zahtevamo da se ovaj slučaj seksualnog nasilja nad ženama i devojčicama temeljno ispita ali i svi drugi slučajevi koji su se prethodnih meseci pojavili u srpskoj javnosti i duboko je uznemirili“, stoji u saopštenju.

Podsetili su da je Srbija usvojila više međunarodnih konvencija koje garantuju zaštitu dece i žena od nasilja i unapređenje njihovog položaja, kao i da je prošle godine usvojena i Strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja.

„Borba protiv nasilja nad decom i ženama ne sme da ostane samo deklarativna politika vlade već se mora delotvorno pokazati, uključujući i procesuiranje i kažnjavanje najviših državnih funkcionera ukoliko se dokaže da su učestvovali u ovakvim krivičnim delima seksualnog nasilja nad ženama i devojčicama“, saopštila je Mreža Žene protiv nasilja.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić optužila je juče Markovića da je organizovao „žurke“ u selu Končarevo kod Jagodine na kojima su „devojčice od 15, 16, 17 godina“ podvođene pojedinim funkcionerima.

Lider Jedinstvene Srbije i predsednik Skupštine Jagodine Dragan Marković Palma odbacio je te optužbe kao „najgnusnije laži koje je ikada čuo“ i najavio da će tim povodom, sam otići u tužilaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.