MSP: Srbija nije deo konflikta između Rusije i Ukrajine 1Ukrajina, arhiva EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije (MSP) oglasilo se prvi put od početka aktuelne krize u Ukrajini i saopštilo da se Srbija zalaže za mirno rešenje situacije, kao i da bi se eskalacija sukoba Rusije i Ukrajine negativno odrazila na spoljnu politiku Beograda, preneo je večeras Glas Amerike (Voice of America – VoA).

„Potencijalna eskalacija sukoba na relaciji Moskva-Kijev bi se negativno odrazila na spoljnu politiku Srbije, imajući u vidu da se radi o nama dva prijateljska i bratska slovenska naroda“, navodi se u pisanom odgovoru MSP Glasu Amerike.

Srbija nije ni na koji način deo političkog ili bilo kakvog drugog konflikta Rusije i Ukrajine. „Nismo i nećemo biti deo problema, a spremni smo da budemo deo rešenja koje će podrazumevati smirivanje tenzija“, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Potrebno je spustiti tenzije i dati šansu diplomatiji. „Verujemo da će intenzivna diplomatska aktivnost uroditi plodom i da će doći do smirivanja tenzija i da će šira eskalacija sukoba biti izbegnuta“, navelo je Ministarstvo.

SAD i pojedine evropske zemlje optužuju Rusiiju da planira invaziju na Ukraijinu i da je zato na granici sa tom zemljom rasporedila više od 120.000 vojnika. Moskva negira da planira invaziju, ali od Zapada traži garancije da Ukrajina neće biti članica NATO-a, o čemu su zapadne zemlje odbile da pregovaraju, podseća VoA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari