MSP Srbije nastavlja projekat osnaživanja srpskih povratnika u Federaciji BiH   1

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije saopštila je danas da dodelom stoke nastavlja projekat ekonomskog osnaživanja srpskih povratničkih domaćinstava u Federaciji BiH.

Uprava je, zajedno sa Centrom za podršku povratnicima u Unsko-sanskom kantonu, prošle godine podelila 35 steonih junica porodicama koje se bave stočarstvom u Bosanskom Petrovcu, a pošto su se one otelile, 30 novih porodica iz te zapadnokrajiške opštine sada će dobiti po jedno tele.

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon rekao je da podela stočnih grla dobijenih od steonih junica predstavlja drugu fazu „samoodrživog projekta“ za koji je ta institucija prošle godine izdvojila više od šest miliona dinara.

„U dve faze, pomogli smo ukupno 65 porodica, srpskih povratnika u bosansku krajinu. Posebno me raduje to što je koncept samoodrživosti, koji duži niz godina primenjujem u svom humanitarnom radu na Kosovu i Metohiji, zaživeo i u povratničkim sredinama u Federaciji BiH“, naveo je Gujon.

Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu finansirala je prošle godine u Federaciji BiH još dva projekta ekonomskog osnaživanja srpske zajednice, u Bosanskom Grahovu i Posavini. Za potrebe kupovine pčelarske opreme i sitne poljoprivredne mehanizacije izdvojeno je dodatnih tri miliona dinara, čime je pomognuto oko 100 porodičnih gazdinstava, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari