Egipatska policija i juče se žestoko sukobila sa oko 5.000 demonstranata na trgu Tahrir u Kairu koji traže da vladajući Vojni savet tačno saopšti datim kada će prepustiti civilnoj vladi nadležnost za upravljanje zemljom.


Policija u opremi za razbijanje demonstracija koristila je suzavac i gumene metke da bi rasterala učesnike protesta, a oni su uzvraćali kamenicama, uzvikujući „Sloboda, sloboda“. Na trgu Tahrir začeo se osamnaestodnevni protest koji je u februaru doveo do pada autoritarnog režima predsednika Hosnija Mubaraka, kome se trenutno sudi. Tamo su u subotu ponovo izbile demonstracije, tokom kojih su dva čoveka ubijena, a 676 je povređeno.

Protesti su izbili i u drugim gradovima, samo osam dana pred prve parlamentarne izbore u zemlji posle Mubarakovog pada. Javnost je gnevna zbog sporih reformi i očiglednih pokušaja egipatskih vojnih vlasti da zadrže nadzor nad budućom civilnom vladom. „Imamo samo jedan zahtev: feldmaršal (Husein Tantavi, vojni šef egipatske države i nekadašnji Mubarakov ministar odbrane) mora da odstupi sa vlasti i bude zamenjen civilnim savetom“, rekao je juče jedan od demonstranata koji je ranije gumenim metkom pogođen u čelo. Subotnje nasilje, prema njegovim rečima, pokazuje da je „Mubarak još na vlasti“.

Kamenice, razbijeno staklo i đubre prekrivali su juče ujutro veliki deo trga Tahrir, a ka nebu se dizao oblak belog dima od suzavca koji je policija koristila da bi rasterala demonstrante. Nekoliko stotina demonstranata kampuje na travnjaku saobraćajnog ostrva na Tahriru, a drugi učesnici protesta postavili su barikade oko trga i legitimišu svakog ko ulazi. Neki od njih nose hirurške maske kako bi se zaštitili od gasa.

Porazbijani su prozori glavne zgrade Američkog univerziteta u Kairu koji dominira Tahrirom, a sve prodavnice na trgu su zatvorene i preko njih su navučeni zastori. „Feldmaršal je Mubarakov pas“, glasi jedan od najnovijih grafita na trgu. Vojne vlasti su više puta obećavale da će preneti ovlašćenja na izabranu vladu, ali još nisu saopštile kada će to tačno da urade. Demonstranti traže da do primopredaje dođe odmah posle parlamentarnih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari