Politički posteri kojima se sin egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka služi kao sastavnim delom kampanje za izbore, zakazane za jesen sledeće godine, preplavili su tu severnoafričku zemlju, javila je agencija AP. Posterima, koji su oblepljeni širom Kaira i ostalih gradova u Egiptu, potencijalnim biračima se poručuje da je Gamal Mubarak „san siromašnih“, a lideri kampanje, pored ovog sredstva političkog marketinga, primenjuju i potpisivanje peticija radi obezbeđivanja šire podrške.

Tokom poslednje decenije verovalo se da je Gamal Mubarak nesumnjivi naslednik svog oca, koji već 30 godina vodi Egipat, ali je u poslednje vreme sve više Egipćana koji se protive takvoj sukcesiji u jednoj od snažnijih zemalja – saveznica Sjedinjenih Američkih Država u arapskom svetu. Iako je vladajuća Nacionalna demokratska partija odbacila bilo kakvu vezu sa izbornom kampanjom mlađeg Mubaraka, 46-godišnjeg investicionog bankara koji se politički aktivirao, izvor iz vladajuće stranke rekao je agenciji AP da posteri predstavljaju „probni balon za merenje na ulicama Gamalove popularnosti“.

U poslednje vreme sve se više postavlja pitanje naslednika Hosnija Mubaraka (82), koji je ove godine morao na hiruršku operaciju u Nemačku. Stariji Mubarak nije ni potvrdio, ali ni demantovao da će se kandidovati na izborima za svoj šesti po redu mandat na mestu predsednika Egipta. On do sada nije postavljao potpredsednika i teško je u ovom trenutku reći koja politička figura bi imala harizmu da zaseni dugogodišnjeg šefa države. Veoma je verovatno da će izbor zavisiti od odluke samog Mubaraka, visokih partijskih zvaničnika, kao i vojnih i bezbednosnih krugova, ocenjuje američka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari