Zgrada Fakulteta za islamske studije (FIS) u centru Novog Pazara ponovo je u centru pažnje. Ovog puta ne zbog neuspešnih pokušaja iseljenja, već zbog zidanja još jednog sprata bez građevinskih dozvola. Zbog toga je građevinska inspekcija podnela krivičnu prijavu protiv glavnog muftije Islamske zajednice (IZ) u Srbiji i sandžačkog muftije Muamera Zukorlića kao odgovornog lica. Na prozivke i optužbe da u ovom gradu radi i gradi šta mu je volja, muftija Zukorlić se na svečanosti povodom hidžretske nove godine dotakao i te teme.

– Muamer Zukorlić može da gradi u Orlju (njegovo rodno selo – p.a.), a na trgu Gazi Isa-bega, na vakufskoj parceli, grade organi IZ na čijem čelu je Muamer Zukorlić. Kažu da nemaju dozvolu, i gradiće bez dozvole zato što dvadeset godina nismo dobili nijednu dozvolu za džamiju ili bilo koji islamski objekat od opštine Novi Pazar – rekao je muftija Zukorlić, ali i poručio da će graditi stotinu hiljada kvadratnih metara i „neka znaju da ćemo graditi na svakoj vakufskoj stopi. I baš me briga što me prozivaju“.

U gradskoj upravi iznose drugačije činjenice. Ismail Atilović, načelnik Gradskog odeljenja za urbanizam i izgradnju, tvrdi da je Mešihat IZ Sandžaka 2003. godine podneo nekoliko zahteva za legalizaciju, ali nikada nije dopunio dokumentaciju, „a to dokazuje da su svi objekti do tada nelegalno izgrađeni“. U Gradskom odeljenju za inspekcijske poslove izričiti su da objekti koji se grade „na takozvanoj vakufskoj imovini nisu u vlasništvu IZ“ i da su sporne parcele na gradskom trgu, i u naselju Lug, gde je pre više od dve decenije počela izgradnja dečijeg vrtića, u naselju Hadžet, gde je izgrađen dečiji vrtić, kod benzinske pumpe „Kvele“ i u kompleksu „Jedinstvo“.

– Pod izgovorom da se gradi i nadograđuje verski objekat, izvode se radovi mimo svih procedura, uzurpira se gradski trg koji je vlasništvo grada. Gradska uprava nema ništa protiv da Mešihat i Muamer Zukorlić grade, ali mora da se poštuje zakonom propisana procedura – rekao je novinarima Ahmedin Binjoš, načelnik Uprave grada, i dodao da „državni organi moraju da daju odgovore na brojna pitanja, poput onih da li je Zukorlić zaštićen i oslobođen poštovanja zakonskih propisa, jer sve do sada preduzeto u vezi s ovim slučajem nije dalo rezultate“.

U novopazarskom Osnovnom tužilaštvu jedino je moglo da se sazna da je „u toku prethodni postupak, u kome se prikupljaju dokazi za pokretanje krivičnog postupka uz pomoć građevinske inspekcije i policije“. 

Istorijat slučaja

Zgrada u centru Novog Pazara je sporna od 2006. godine, kada je TP „Uniprom“ privatizovano. Objekat je posle Drugog svetskog rata nacionalizovan. Do sredine sedamdesetih tu je bio hotel, zatim robna kuća prištinskog preduzeća „Grmija“, a onda je osamdesetih prešla u vlasništvo TP „Uniprom“. Tadašnji Mešihat IZ Sandžaka je tvrdio da je reč o vakufskoj imovini i na osnovu odredaba Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, taj prostor vratio u svoj posed.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari