Pod jakim pritiskom SAD da se protiv predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea uvedu još oštrije sankcije, afrički lideri tokom drugog dana samita 53 zemlje Afričke unije (AU) u egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku tragali su za načinom rešenja političkog ćorsokaka u Zimbabveu nastalog nakon predsedničkih izbora koji su mnogi međunarodni lideri ocenili kao sramne.

Pod jakim pritiskom SAD da se protiv predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea uvedu još oštrije sankcije, afrički lideri tokom drugog dana samita 53 zemlje Afričke unije (AU) u egipatskom letovalištu Šarm el Šeiku tragali su za načinom rešenja političkog ćorsokaka u Zimbabveu nastalog nakon predsedničkih izbora koji su mnogi međunarodni lideri ocenili kao sramne. SAD su saopštile da su predale Savetu bezbednosti Nacrt rezolucije koja poziva na uvođenje sankcija Zimbabveu, dok je Italija opozvala svog ambasadora iz Zimbabvea na konsultacije. „U potpunosti verujem da Savet bezbednosti ne može sedeti skrštenih ruku kada je reč o ovom pitanju“, izjavio je Zalmaj Kalizad, američki ambasador u UN.

Verbalni sukob predsednika Zimbabvea i britanske novinarke

Šarm el Šeik – Egipatske snage bezbednosti uvele su značajna ograničenja novinarima koji prate samit Afričke unije u letovalištu Šarm el Šeiku, nakon što je reporter britanske televizije Žilijen Manjon ušla u verbalni konflikt s predsednikom Zimbabvea Robertom Mugabeom. Mnogim novinarima stoga juče nije bilo dozvoljeno da napuštaju novinarsku salu. Naime, novinari britanske televizijske mreže ITN prišli su prekjuče Mugabeu ispred sale za konferencije kada ga je reporter upitao kako može sebe da smatra predsednikom Zimambeva i u kom svojstvu prisustvuje samitu. Usledio je grub odgovor Mugabea koji je odgovorio novinarki Manjon rečima „prokleti idiote“. Rekao je da prisustvuje samitu na istoj osnovi kao i britanski premijer Gordon Braun. On je okarakterisao pitanje novinarke kao veoma glupo. Na televizijskim snimcima mogli su se videti telohranitelji Mugabea koji guraju reportera što dalje od njega. Jedan od njegovih telohranitelja jako je gurnuo Manjonijevu uzvikujući „Nismo mi britanska kolonija“. AP

Nešto pre predviđenog popodnevnog obraćanja Mugabea liderima zemalja AU, njegov portparol Džordž Čaramba je odbacio kritike Zapada na račun spornih predsedničkih izbora u Zimbabveu. Na samitu u Egiptu, Čaramba izjavio je da Zapad nema osnova da govori o situaciji u Zimbabevu i da „mogu da idu dođavola hiljadu puta“.
Usred sugestija da bi najbolje rešenje za krizu u Zimbabveu bio kenijski stil dogovora s opozicijom, Čaramba je izjavio da se kriza može okončati samo na način Zimbabvea. „Kenija je Kenija. Zimbabve je Zimbabve“. „Mi imamo našu istoriju rešenja političkih kriza na naš način, stoga nam ne treba kenijski način“.
Nešto ranije, lider opozicije Zimbabvea Morgan Cvangirai napustio je ambasadu Holandije u Harareu, gde je boravio nakon što se nekoliko dana pre drugog kruga izbora povukao iz trke.
Predsednik Sijera Leonea Ernst Koroma rekao je juče da oštro osuđuje zaprljani izborni proces u Zimbabveu. „Verujemo da su izborima negirana demokratska prava naroda Zimbabvea“, dodao je on. Koroma je izrazio podršku inicijativi Južne Afrike za formiranje prelazne vlade nacionalnog jedinstva. „Apelovaćemo na južnoafričku grupu da se obaveže da će ubediti obe strane da formiraju prelaznu vladu i pripreme Zimbabvea za nove izbore“. Novinar dnevnika Biznis iz Južne Afrike preneo je juče da su o dogovoru o podeli vlasti u Zimbabveu pregovarali predsednik Južne Afrike Tabo Mbeki, koji inače već mesecima posreduje u krizi u Zimbabveu, i politički lideri Zimbabvea, ali bez ikakvog vidljivog rezultata. Južna Afrika je predložila donošenje „novog ustava i druge reforme“, piše u jučerašnjem izdanju dnevnika Biznis.
Kenijski premijer Raila Odinga apelovao je na AU da suspenduje Mugabea sve dok ne pristane na nove i poštene izbore. Ipak, najduži po stažu afrički lider predsednik Gabona Omar Bongo izjavio je da bi Mugabea trebalo prihvatiti kao izabranog lidera zemlje. „Mugabe je izabran, položio zakletvu, prisustvuje samitu kao predsednik i od njega ne može tražiti ništa više“, izjavio je Bongo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari