Osnovni sud u Podgorici kaznio je juče Miljana Mugošu, sina gradonačelnika Podgorice, na šest meseci zatvora, dve godine uslovno, zbog napada na urednika podgoričkih Vijesti Mihaila Jovovića u avgustu 2009. u Podgorici. Sud je utvrdio da je Miljan Mugoša teško povredio Jovovića u incidentu u centru Podgorice od čega je uredniku Vijesti pukla bubna opna. Sud je istovremeno oslobodio optužbe urednika Vijesti koga je tužilaštvo teretilo da je tokom incidenta lakše povredio gradonačelnikovog vozača Dragana Radonjića.


U incidentu 5. septembra 2009. u jednoj od najprometnijih ulica u Podgorici Miljan Mugoša i njegov otac, gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, napali su novinara i fotoreportera Vijesti, tvrde napadnuti novinari. Protiv gradonačelnika, međutim, nije vođen krivični postupak.

Kod presude Miljanu Mugoši, mladom crnogorskom diplomati, sud je odbacio njegove navode da je napao Jovovića u nužnoj odbrani i kaznio ga je na šest meseci zatvora u koji neće otići ukoliko u naredne dve godine ne ponovi isto krivično delo, nanošenje teške telesne povrede. Oslobađajući optužbe urednika Vijesti sud je, pozivajući se na nalaze sudskih veštaka, ustanovio da povreda gradonačelnikovog vozača nije mogla nastati udarcem šake, stisnute pesnice, lakta ili kolena.

Sud je, takođe, u obrazloženju presude, konstatovao da je Miljan Mugoša promenio prvobitni iskaz da je video Jovovića kako udara vozača. Mugošin branilac, beogradski advokat Nebojša Maraš, po saopštavanju presude je kazao da se posle Miljanovog priznanja da je udario Jovovića moglo očekivati da sud donese oslobađajuću presudu za urednika Vijesti. Maraš je kazao da je nezadovoljan presudom jer sud nije prihvatio stav odbrane da je povreda naneta „u prekoračenju nužne odbrane“, zbog čega je najavio žalbu. Mihailo Jovović je ocenio da je jučerašnja presuda pokazala „ko je tri godine lagao, a ko je govorio istinu“. „To je prvi znak da nešto mora da se menja“, kazao je Jovović novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari