Muke meštana Novog Sela: Zbog eksploatacije šljunka ugroženo oko 200 hektara oranica 1Meštani Novog Sela na šljunkari Foto: Danas

Nekontrolisana eksploatacija šljunka iz Drine ugrožava plodne oranice u ataru Novog Sela kod Loznice. Meštani tvrde da su se u više navrata obraćali nadležnima, ali da do sada nisu dobili odgovor na pitanje da li firma koja kopa šljunak ima dozvolu za rad.

Putem koji vodi pored Novog Sela, dnevno prođe između 100 i 200 kamiona, koji vuku šljunak, a kopanje pored Drine i u samom rečnom koritu, preti da ugrozi oko 200 hektara plodnih oranica, tvrde meštani.

– Imam četiri hektara zemlje koja je na direktnom udaru. Mi nismo protiv kopanja šljunka, već što nije regulisano korito Drine na toj teritoriji. Kad oni prokopaju, Drina više neće ići starim tokom, već uvalom koju naprave, direktno preko naše zemlje. Nije tu ugroženo samo Novo Selo, već i Prnjavor, Očage i ceo nizvodni tok, jer će nekontrolisani radovi promeniti korito reke – kaže za Danas Petar Tomašević iz Novog Sela.

Muke meštana Novog Sela: Zbog eksploatacije šljunka ugroženo oko 200 hektara oranica 2
Petar Tomasević Foto: Danas

– Svesni smo da je šljunak kao građevinski materijal potreban i nemamo ništa protiv da se iskopava, ali oni koji to rade, prvo treba da zaštite korito Drine, jer je nezaštićeni pojas dugačak oko kilometar i po. Mora da se podigne nasip, inače prva poplava i veća voda i svi ćemo biti ugroženi – objašnjava Tomašević.

Meštani kažu da su u više navrata pokušali da dođu do informacije da li firma koja izvodi radove na Drini, ima dozvolu za to.

– Lično sam više puta išao u opštinu, prijavljvao, zvao sam i Republičku inspekciju, svi su mi nezvnično rekli da nemaju dozvolu i da po zakonu ne mogu to rade, ali ništa nije učinjeno da bi to zaustavio. Ne znamo više šta da radimo i kome da se obrtimo, moramo da štitimo svoja prava i zemlju – objašnjava sagovornik Danasa.

Muke meštana Novog Sela: Zbog eksploatacije šljunka ugroženo oko 200 hektara oranica 3
Šljunkara na Drini kod Novog Sela

– Zaustavljao sam i čoveka koji kopa, reko sam mu: „Ti si došao meni u dvorište, kako bi bilo da ja tako dođem tebi?“, a on mi je odgovorio da imaju pravo i da su im odobrili neke milione kubika šljunka. Ako oni imaju dozvolu, mi ćemo ići regularnim putem, u Loznicu da vidimo ko je izdao dozvolu ili u Beograd, ako je nadležna Republika. Ako je to tako, da li to znači da i ja mogu da uzmem da kopam gde hoću, onda ću i ja kopati u moja četiri hekatara – zaključuje Tomšević.

Meštani Novog Sela podsećaju na velike poplave koje su zadesile Srbiju 2014. godine i kažu da je nadošla reka, uprvo na ovom mestu probila zaštitu, a voda tada došla čak do Majura i Šapca. Da je postojao nasip, veliki deo teritorije, kako kažu, bio bi zaštićen.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari