Multikulturalni most između Srbije i Bugarske: Sedam godina portala “Far” 1Redakcija Fara: Foto Far

Multimedijalni internet portal na bugarskom i srpskom jeziku “Far” danas obeležava sedmi rođendan, sa nadom da će godine koje dolaze stvoriti znatno bolje uslove za normalno medijsko izveštavanje u interesu bugarske zajednice u Srbiji i svih građanki i građana, bez obzira na nacionalne i verske razlike, saopštila je redakcija.

“Osnovan 1. marta 2016. godine, ‘Far’ je prošao trnovit put pun izazova i prepreka, ali i sa puno medijskih priča na bugarskom i srpskom jeziku, poštujući standarde profesionalne žurnalistike bez političkog uticaja, senzacionalizma i tabloidizacije. Nastavićemo borbu za objektivno, profesionalno i pošteno novinarstvo, kako bi kao svetionik osvetljavali medijski put čitaocima i gledaocima u Srbiji, Bugarskoj i regionu”, naveli su oni.

Jedna od glavnih misija “Fara” je negovanje tradicije, jezika i kulture bugarske nacionalne manjine u Srbiji i stvaranje multikulturalnog mosta između Srbije i Bugarske.

Ipak, ovaj medij je postao prepoznatljiv i po tome što “promoviše istinske ljudske vrednosti, tolerantnost i demokratiju”.

Multikulturalni most između Srbije i Bugarske: Sedam godina portala “Far” 2
Foto: Far/ Milana Videnov Milanov

“Far” je član Asocijacije online medija (AOM), a ostvario je, kako su kazali, odličnu saradnju sa misijom OEBS-a u Srbiji, Ministarstvom spoljnih poslova Bugarske, Ambasadom Bugarske u Beogradu i Generalnim konzulatom u Nišu, Nacionalnim savetom bugarske nacionalne manjine u Srbiji, kao i sa reprezentativnim medijskim i novinarskim udruženjima, medijima i nevladinim organizacijama u Srbiji.

U redakciji “Fara” su dodali da ni njih nije mimoišao “negativan trend političkih pritisaka i pretnji”.

“Nepravedna i nameštena raspodela finansijskih sredstava na obesmišljenim medijskim konkursima, ucene, omalovažavanje, netransparentnost rada pojedinih lokalnih političara i njihova demonstracija moći, pokušaj urušavanja ugleda ‘Fara’… deo je naše stvarnosti. Ali, nisu nas pokolebali ni pritisci vlasti, niti često ćutanje institucija i njihovo odbijanje saradnje u okviru određenih tema. Nije nas obeshrabrila ni činjenica da u osmu godinu postojanja ulazimo kao jedini lokalni medij koji je od strane Opštine Dimitrovgrad u 2023. godini podržan sa nula dinara”, rekli su u redakciji.

Oni su pozvali kolege iz drugih medija u okruženju da se “ohrabre i izađu iz okvira podvlasnih i ucenjenih, kako bi novinarski poziv ostao časna profesija”.

Istovremeno, uputili su zahvalnost svim saradnicima, volonterima, prijateljima i čitaocima i gledaocima koji ih godinama prate putem sajta, You tube kanala i društvenih mreža.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari