MUP dozvolio protest i kontraskup 1Arhivska fotografija: Fonet TV

MUP je dozvolio istovremeno održavanje sutrašnjeg protesta Vojnog sindikata i Policijskog sindikata Srbije, i skupa podrške Saveza boračkih organizacija Srbije „Za jedinstvo naroda u očuvanju bezbednosti Srbije“, koji će biti sa druge strane ulice.

Oba skupa su prijavljena uredno u skladu sa zakonom. MUP neće uskratiti pravo okupljanja bilo kome, a preduzeće sve mere u cilju njihovog bezbednog održavanja, navodi se u odgovoru MUP na pitanje FoNeta o dozvoli za održavanje skupova.

Kako je objašnjeno, na osnovu člana 15. Zakona o javnom okupljanju MUP može doneti rešenje kojim se ne dozvoljava održavanje javnog skupa, ukoliko postoje jasno navedeni razlozi propisani članom 8. tog zakona, a kojima se ograničava sloboda okupljanja.

U slučaju sutrašnjeg protesta sindikata i „kontramitinga“ Saveza boračkih organizacija, policija je procenila da mogu bezbedno da se održe udaljeni 20 metara jedan od drugog. 

I oružari na protestu

Članovi Sindikalne organizacije fabrike “Zastava oružje” pridružiće se protestu vojnog i policijskog sindikata, koji će sutra u podne biti održan ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu. Na poziv sindikata vojske i policije, članovi naše sindikalne organizacije će im se pridružiti i tako iskazati solidarnost sa njihovim zahtevima za popravljanje socijalnog i ekonomskog statusa zaposlenih u bezbednosnom sitemu, rečeno je FoNetu u fabričkom sindikatu. Prema informacijama iz Sindikata, zaposleni su u sve neizvesnijem materijalnom položaju, prouzrokovanom smanjenjem plata u javnom sektoru, kojim su obuhvaćene i fabrike odbrambene industrije.