MUP plaća pola miliona dinara zbog Predraga Marića 1Foto: FoNet/ Dragan Antonic

Viši sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu kojom je utvrdio da je Aleksandar Milojević pretrpeo zlostavljanje na radu u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), i to od načelnika Sektora za vanredne situacije Predraga Marića, saopštio je Sindikat policije Sloga.

U presudi, koju je objavio ovaj Sindikat, navodi se da je Marić, koji je i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, narušio profesionalni integritet Milojevića jer mu nije davao radne zadatke od 16. decembra 2015. do 2. januara 2019, „čime je povređeno dostojanstvo tužioca (Milojevića, prim, aut.), njegova čast i ugled i profesionalni integritet“.

Na ime nematerijalne štete MUP će morati da Milojeviću, koji je član Sindikata policije Sloga, nadoknadi štetu od 480.000 dinara, kao i da na ime sudskih troškova plati 83.800 dinara.

Redakcija Danasa kontaktirala je MUP tražeći da nam odobri izjavu od Marića ili da nam MUP prokomentariše ovaj slučaj i kaže da li će uložiti žalbu na ovu presudu, ali nažalost, do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

Tokom trajanja postupka, iz Sindikata navode da je Milojević pojasnio da je morao da sedi u hodniku prvog sprata Sektora za vanredne situacije sve do 14. januara 2016. Naveo je da tih mesec dana ništa nije radio, odnosno da je samo sedeo u hodniku.

Potom je, dodao je, premešten u kancelariju na trećem spratu, ali da i dalje nije dobijao radne obaveze i da je to trajalo tri godine.

Istakao je da se zbog toga loše osećao i psihički i zdravstveno, jer je dobijao platu a ništa nije radio. Naglasio je da je u tom periodu i magistrirao.

Marić je, između ostalog, rekao da je zadužio pomoćnika Bojana Kostića da Milojeviću daje zadatke, kao i mu nije prijavljivano da postoje problemi sa Milojevićem. Marić je istakao da nije imao uvid da li je Milojević nešto radio od 2016. do 2019.

Iz Sloge ističu da je „bez ikakvog pravnog osnova i mimo svojih ovlašćenja načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rešenjem od 12. decembra 2015. trajno premestio Aleksandra Milojevića iz Uprave kriminalističke policije u Sektor za vanredne situacije na radno mesto „Poslovi analize rizika“ u statusu posebne dužnosti.

„Nakon pet godina, to rešenje je više puta ukinuto a na Upravnom sudu dva puta je presuđivano u korist Aleksandra Milojevića, postupak je i dalje u toku“, objašnjavaju u ovom sindikatu. Kako naglašavaju, ova prvostepena presuda kojoj je MUP izgubio spor i gde je „identifikovan zlostavljač koji je pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije treba svima koji olako gledaju na problem zlostavljanja na radu da ukaže da za svoje propuste ili nameru mogu da odgovaraju“, te da je sada na sudu dokazano „iživljavanje“ nad zaposlenima.

„Ostaje gorko pitanje: da li će nakon ove presude Predrag Marić snositi i profesionalnu odgovornost, podneti ostavku na funkciju ili biti smenjen“, zaključuje se u saopštenju Sindikata policije Sloga.

Eliot Nes

Na sajtu Sindikata policije „Sloga“ se navodi da je Aleksandar Milojević počeo da radi u MUP-u još 1998. godine, kao i da je od 2002. godine radio u Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala (UBPOK) sa statusom ovlašćenog službenog lica. Ukazuje se da je od 2007. Milojević imenovan za pomoćnika ministra poljoprivrede. Na toj funkciji je bio do polovine 2008. godine, kada se vraća na ranije radno mesto u UKP. Rešenjem ministra unutrašnjih poslova, Milojević je polovinom 2009. postavljen za prvog načelnika Jedinice za finansijske istrage, te je „sa svojim saradnicima osmislio sistem rada i postupanja u finansijskim istragama“, zbog čega je u medijima nazvan „prvim srpskim Eliotom Nesom“.

„Sindrom praznog stola“

U Sindikatu policije Sloga objašnjavaju da je „sindrom praznog stola“ kada se žrtvi mobinga ne zadaju zadaci koji su prilagođeni njegovim profesionalnim kvalifikacijama i obrazovanju, kada se ne poziva na zajedničke sastanke, „a sve sa ciljem da žrtva napravi neku grešku i da u očaju samovoljno napusti posao“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari