MUP: Uhapšeno šestoro, novac stečen kriminalom u Engleskoj ulagali u nekretnine u Srbiji 1Foto: D. Majstorović

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je danas da je „u koordinaciji“ sa britanskim policijskim službama, šest osoba uhapšeno na području Beograda zbog sumnje da su kao članovi organizovane grupe, novac stečen kriminalom u Engleskoj i Švajcarskoj ulagali u nekretnine u Srbiji.

U saopštenju se navodi da su uhapšeni Lj.R. (42) koji je osumnjičen da je organizator te kriminalne grupe, kao i članovi grupe E.R. (20), M.R. (68), L.R. (33), I.R. (42) i M.N. (26).

Krivičnom prijavom biće obuhvaćen i R.R.K. (40), koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Švajcarskoj, kao i još jedna osoba za kojom policija intenzivno traga.

Lj.R. je osumnjičen da je u cilju prikrivanja nezakonitog porekla novca koji su on i R.R.K. protivpravno stekli u periodu od 2014. do 2022. godine provalama u kuće i stanove u Engleskoj i Švajcarskoj, u Srbiji organizovao kriminalnu grupu čiji su članovi tim novcem kupovali nekretnine, skupocene automobile i finansirali „luksuzan način života“ na teritoriji Srbije.

„Sumnja se da su šestoro uhapšenih, od 2018. do 2023. godine, novac stečen kriminalnom delatnošću lažnim prikazivanjem činjenica o njegovom poreklu uplaćivali na račune u bankama, kupovali i prodavali devize, vršili transakcije novčanih sredstava u bankama, kao i da su zaključili više pravnih poslova kupoprodaje, poklona i zajmova u cilju prikrivanja nezakonitog porekla imovine, i na taj način u legalne tokove ubacili najmanje 2.422.255 evra“, stoji u saopštenju MUP.

Pretresom stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni policija je zaplenila veću količinu nakita, luksuznih ručnih satova, umetničkih slika i skupocenih antikviteta, kao i novac i poslovnu dokumentaciju.
Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i uz krivičnu prijavu za pranje novca biće privedeni nadležnom tužilaštvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari