MUP: Vatrogasci tokom jula ugasili 601 požar na otvorenom, samo u Beogradu 124 1Foto: MUP Srbije

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović apelovao je danas na građane da ne pale nisko rastinje, navodeći da su od početka meseca vatrogasci širom Srbije ugasili 601 požar na otvorenom, a samo na teritoriji Beograda 124 takva požara.

„Vatrogasno-spasilačka brigada Beograd je od početka meseca intervenisala ukupno 199 puta. Od toga smo imali 171 požar, a na otvorenom prostoru 124. Taj broj je znatno povećan u odnosu na prosek, u odnosu na prethodne godine“, naveo je Majstorović a preneo MUP.

Apelovao je na građane da u danima kada visoke temperature prati pojačan vetar, ne pale vatru na otvorenom prostoru.

„Ovi požari mogu biti potencijalno opasni. Nažalost, imali smo i ljudskih žrtava u prethodnim godinama“, rekao je Majstorović.

Upozorio je da se angažovanjem na gašenju požara na otvorenom u kojima je pričinjena manja materijalna šteta, „rasipaju“ resursi vatrogasaca.

„Naši resursi neće biti dovoljni da intervenišemo na otvorenom prostoru, a da budemo spremni da intervenišemo i u stambenim objektima, tehničkim intervencijama u saobraćaju i svemu onome što vatrogasci redovno rade“, naveo je komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd.

Podsetio je da zakon za zaštitu od požara zabranjuje svako spaljivanje strnjih useva i otpada na otvorenom prostoru.

„Za prekršioce su predviđene kazne, i to za fizička lica 10.000 dinara, a za pravna lica i do 500.000 dinara“, naveo je Majstorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari