Musolini Jugoslovenima pre 80 godina: Ostaćemo prijatelji 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Vest o dolasku Musolinija u jugoslovensku varošicu na italijanskoj granici, centralna je na naslovnicama listova Vreme i Pravda, pre tačno osamdeset godina.

Musolini Jugoslovenima pre 80 godina: Ostaćemo prijatelji 2Benito Musolini „juče“ je u poseti jugoslovenskom mestu Planina, koje se nalazi na granici između italijanske i tada jugoslovenske, a sada slovenske teritorije, srdačno dočekan piše Vreme.

Mnogobrojno stanovništvo prisustvovalo je dočeku šefa italijanske vlade, a među njima bilo je dosta onih koji su nosili sokolske značke na grudima, piše ovaj list.

Dočeku je pored stanovnika uglavnom jugoslovenske nacionalnosti prisustvovala i jugoslovenska vojska sa zastavom i muzikom.

Veoma sam radostan što sam prešao jugoslovensku granicu i pregledao počasnu četu valjane jugoslovenske vojske. Zadovoljan sam što se ovo desilo na granici koja vezuje naša dva naroda, koji su prijateljski na svojim granicama, na suvu i na moru. Ovakvi ćemo i ostati“, izjavio je Musolini pred okupljenim građanima.

Pored te centralne vesti, na stranicama izdanja na današnji dan pre tačno osamdeset godina, našla se i domaća vest iz Lazarevca.

U jesen 1939. godine navršiće se 25 godina od slavne i nezaboravne Kolubarske bitke. Ali kosti 30.000 izginulih leže još uvek na vojničkom groblju u Lazarevcu. Grobovi su obrasli travom, humke su jedva vidljive jer ih korov skriva“, tako svoj tekst započinje novinar Vremena.

Međutim, najnovija vest je da će varošica Lazarevac podići spomen crkvu sa kriptom u koju će se smestiti 30.000 ratnika poginulih u Kolubarskoj bitci.

Kolubarska bitka je isto toliko važna kao i Kumanovska, jer su u toj bitci stvoreni temelji Jugoslavije. Zato je Jugoslavija i dužna da podigne Panteon tim palim herojima“, rekao je bivši ministar Marić.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Musolini Jugoslovenima pre 80 godina: Ostaćemo prijatelji 3Iako se danas bioskopi razlikuju uglavnom po svojoj infrastrukturi i modernosti, pre tačno osamdeset godina jedan londonski bioskop bio je prvi koji je u svojim redovima imao i ljubavna sedišta – sedišta za parove, piše Pravda.

Ova promena ljutila je mnoge posetioce jer je tako fokus na bioskopsko platno kvarilo češće šaputanje nego na ranijim projekcijama.

U bioskopu dolazilo je često do komešanja među posetiocima, koji su pažljivo pratili događaje na platnu i onih koji su voleli da međusovno pričaju. Sem toga ljutili su se posetioci na one koji su pred njima stisnuli glave i kvarili vidik“, piše Pravda.

Iz tog razloga, ali i zbog postiđenosti ljubavnih parova, ovaj britanski bioskop je svoj balkon pretvorio u odeljenje za ljubavne parove.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari