Najbizarnija misterija Beograda: Zašto više ne svira muzička fontana na Slaviji? 1Foto: Shutterstock/Baloncici

Poslednjih godina Beograd je izrastao u grad nepoznanica. Primera radi, Beograđani pojma nemaju koliko košta spomenik Stefanu Nemanji, ko su organizatori rušenja u Hercegovačkoj ili zbog čega se dužina rekonstrukcija meri godinama. Međutim, jedna od bizarnijh beogradskih misterija je – zbog čega više ne svira muzička fontana na Slaviji?

Ne tako davno, muzička fontana je tretirana kao “jedan od simbola Beograda” sa gotovo ozbiljnim potencijalom za privlačenje turista. Gradski funkcioneri su se hvalili njenim dimenzijama (navodno najveća na Balkanu), brojem mlaznica i reflektora i visinom mlaza. Ipak, kruna u dragulju bila je njena mogućnost da preko zvučnika pušta muziku.

Ova okolnost je toliko ozbiljno shvaćena da je bila formirana i komisija za odabir pesama. Međutim, svega nekoliko godina kasnije muzička fontana je prestala da pušta muziku.

O ovom potezu izostalo je ikakvo suvislo objašnjenje nadležnih. A ni napori Danasa da razreši misteriju nisu dali željeni efekat.

Najpre smo pokušali odgovor da dobijemo od gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, ali nije odgovorio na poziv i poruku. Nešto konkretniji bili su u JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” preduzeća koje je zaduženo za odžavanje javnih česmi i fontana u glavnom gradu. Iz ovog preduzeća su nam odgovorili da pitanja o tome zbog čega više ne svira muzička fontana prosledimo na adresu gradske uprave. Odgovori do objavljivanja ovog teksta nisu stigli.

Muzička fontana otvorena 2017. godine

Muzička fontana na Trgu Slavija svečano je otvorena u junu 2017. godine. Tadašnji gradski čelnici, predvođeni gradonačelnikom Sinišom Malim i gradskim menadžerom Goranom Vesićem, otvaranje su pratili sa svečanog koktela organizovanog na krovu hotela Slavija.

Fontanu su pratile kontroverze još i pre nego što je postavljena. Naime, centralno mesto na Trgu Slavija decenijama je zauzimala bista Dimitrija Tucovića, ispod koje je ovaj mislilac i socijalistički prvak bio sahranjen. Da bi na to mesto bila postavljena fontana najpre su, u decembru 2016. godine, njegovi smrtni ostaci morali da budu premešteni u Aleju velikana. Bista je takođe sklonjena, a vraćena je tek dve godine kasnije na plato na Trgu Slavija, veoma blizu samoj fontani.

Za razliku od nekih kasnijih projekata, cena fontane nije skrivana i iznosila je 1,8 miliona evra što ju je, prema pisanju pojedinih medija, činilo najskupljom u Evropi. Ipak, dva meseca nakon otvaranja, fontana je ugašena. Naime, predstavnici vlasti su najpre ugradili fontanu, a onda krenuli u detaljnu rekonstruciju trga i okolnih ulica koje su trajale narednih godinu dana.

Kada je krenula da radi u punom kapacitetu, problemi su se ređali jedan za drugim. Prvo su se građani koji žive u blizini žalili da je muzika isuvše glasna. Kada je ton stišan, kritike su se fokusirale na repertor, zbog toga što se u početku “vrtelo” šest pesama. Muzika se emitovala radnim danima od 9 do 11 časova i od 20 do 22, a vikendom od 9 do 12 i od 20 do 23 sata.

Muzička fontana imala i svoju komisiju

Uzgred, grad je u prvo vreme ozbiljno shvatio muziku koja će biti puštana pa je 2018. godine, prema pisanju medija, formirana i komisija koja je dobila mandat da probere 80-ak pesama za fontanu.

Najbizarnija misterija Beograda: Zašto više ne svira muzička fontana na Slaviji? 2
Foto: Beoinfo

Sudeći prema izjavi PR-a Beogradskog vodovoda i kanalizacije, koju je prenelo više medija, komisiju za realizaciju umetničkog rada fontane na Trgu Slavija, činili su kompozitor Vladimir Graić, kompozitor Miroljub Aranđelović Rasinski, direktor Omladinskog pozorišta „Dadov“ Vladimir Mijović i izvršni direktor za vodovodni sistem „Beogradskog vodovoda i kanalizacije“ Pavle Janković.

Otprilike u isto vreme kada je komisija formirana, nepoznati počinioci su oštetili fontanu sipajući u nju deterdžent. Javnost je o ovome obavetio gradski menadžer Goran Vesić, optužujući inicijativu Ne davimo Beograd što su oni demantovali.

Ipak, vremenom je muzička fontana prestala da bude u fokusu javnosti, a onda su 2020. godine, bez ikakve najave, sa nje skinuti zvučnici. Muzička fontana je prestala da emituje muziku i utisak je da – nikome zbog toga nije žao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari