Gradski ženski hor „Barili“ Gradski ženski hor Barili iz Požarevca, sa dirigentkinjom Katalin Tasić, gostovao je, na poziv Andrićevog instituta, u Andrićgradu gde je još jednom, po ko zna koji put, oduševio odabranu publiku. U inspirativnom prostoru Galerije Andrićevog instituta priređen je Koncert srpske horske muzike, posvećen obeležavanju stogodišnjice od smrti najznamenitijeg srpskog kompozitora, Stevana Mokranjca i stotoj godišnjici od izbijanja Velikog rata.

Znalački koncipiran program, sastavljen od odlomaka Mokranjčeve „Liturgije Sv. Jovana Zlatoustog“, zatim od odabranih Rukoveti, kao i izbora srpskih pesama iz vremena Prvog svetskog rata izazvao je najdublje emocije brojnih posetilaca koji su bili očarani glasovima proslavljenog požarevačkog hora. Po završetku koncerta, Katalin Tasić je izjavila da je „poziv iz Andrićevog instituta i od profesora Emira Kusturice, kao selektora umetničkih projekata Andrićgrada, velika čast i svojevrsno priznanje horu Barili,ali i gradu Požarevcu, jer smo dobili priliku da se predstavimo u punom svetlu na ovako istaknutom mestu – dragulju srpske kulture i čuvaru srpske istorije, koji otvara svoje dveri samo odabranim izvođačima“.

Koncertu je prisustvovao i blizak saradnik Emira Kusturice, Nedeljko Sarić, finansijski direktor Andrićgrada, koji je prilikom predaje prigodnog poklona – makete Andrićgrada dirigentu Katalin Tasić, izrazio svoje oduševljenje požarevačkim horom i uverenje da je ovo samo početak plodne saradnje između Andrićgrada i hora Barili.

Svoje impresije nastupom požarevačkog Hora, domaćin Andrićevog instituta Ljubomir Jelisijević izrazio je rečima:

– Gospođa Katalin Tasić, dirigent, i same članice Hora, priredile su nam nezaboravno veče i svojim anđeoskim glasovima podsetile na srpsku kulturu, duhovnost i istoriju. Ovo je bio prvi, ali veliki korak u uspostavljanju saradnje između Andrićgrada i hora Barili iz Požarevca. Ostaje nam da se nadamo, a ja sam i siguran, da će naši, sa sigurnošću mogu da tvrdim, prijatelji iz hora Barili, ponovo nastupiti u Andrićgradu jer je naša misija ista. Zbog svega, navedenog, ja želim da se još jednom zahvalim horu Barili na nezaboravnoj večeri koju ste nam poklonili. Srdačan pozdrav za prijatelje od prijatelja iz Andrićgrada“.

Monumentalni grad posvećen književnom velikanu

Andrićgrad ili Kamengrad je grad, je kulturni centar i specifična vrsta „etno-sela“, koji se nalazi na lokaciji Ušće na samom ušću rijeka Drina i Rzav u Višegradu čiji je idejni tvorac režiser Emir Kusturica. Za posetioce je otvoren 5. jula 2012. godine. Grad je izgrađen od kamena i u njemu se nalazi pedesetak objekata. U gradu će postojati gradsko pozorište, moderni bioskop, gradska uprava, akademija lijepih umjetnosti, zgrada Andrićeve gimnazije, riječna marina i pristanište, hoteli, trgovi, crkva, stari han, dućani i spomen kuća Ive Andrića. U okviru akademije lepih umetnosti, radiće Fakultet za režiju. Očekuje se i da Srbija, a možda i neke druge zemlje, otvore svoje konzulate i počasne konzulate u Andrićevom gradu. Prošle godine, 28. juna, ovde je otvoren, Andrićev institut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari