Na Gradini zaplenjeno zlato milionske vrednosti (FOTO) 1Foto: Uprava Carine

Carinici su na prelazu “Gradina“, u saradnji sa policijom, zaplenili zlatne pločice i dukate, čija je vrednost procenjena na više od miliona dinara, saopštila je Uprava carine.

U saopštenju se navodi da je prekršaj otkriven kada je za kontrolu na izlazu iz zemlje pristigao džip „maserati levante“ nemačkih registarskih oznaka, kojim su ka Turskoj putovali jedan nemački i jedan švedski državljanin.

Na uobičajeno pitanje i četrdesetdevetogodišnji vozač i njegov saputnik su rekli da sa sobom nose samo lični prtljag i dozvoljeni iznos gotovine.

Na Gradini zaplenjeno zlato milionske vrednosti (FOTO) 2
Investiciona zlatna pločica

Prilikom detaljnog pregleda u automobilu zaista nije pronađeno ništa osim ličnih stvari, ali su zato ličnim pretresom u džepu sakoa, koji je vozač nosio na sebi, pronađene dve investicione pločice i dva dukata od najfinijeg zlata, čija je ukupna težina skoro 200 grama.

Putnik je carinicima rekao da mu je poznato da se zlato mora prijaviti na granici, a da su se pločice i dukati zapravo sasvim slučajno našli u džepu njegovog sakoa. Tu ih je navodno „zaturila“ njegova ćerka, koja se sa njima igrala, a on je pre puta propustio da ih izvadi i ostavi kod kuće.

O sudbini vrednog investicionog zlata i dukata odlučivaće nadležni prekršajni sud u hitnom postupku.

Na Gradini zaplenjeno zlato milionske vrednosti (FOTO) 3
Južnoafrički Krugerandi   Foto: Uprava Carine

Reč je o „južnoafričkim Krugerandima“ od kojih je jedan iskovan 1975., a drugi 2019. godine. Mada ih carinici do sada nisu otkrivali, reč je o jednom od najrasprostranjenijih zlatnika na svetu koji se proizvode od zlata iskopanog u bogatim nalazištima Južne Afrike. Na prednjoj strani je lik Pola Krugeranda, koji je bio predsednik ove države u drugoj polovini 19 veka, a na poleđini zlatnika je južnoafrički nacionalni simbol antilopa „springbok“, navodi se u saopštenju Uprave carina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari