Na nedavno održanoj sednici lokalnog parlamenta u Šidu direktorica JKP „Standard“, koje vodi brigu o uslugama sahranjivanja u ovom mestu, navela je da će se ova sremska varoš već početkom leta suočiti s velikim problemom nedostatka grobih mesta. Na sadašnjem „Novom groblju“ već nedostaje grobnih mesta, a ovim tempom sahranjivanja ono će biti potpuno popunjeno za nekoliko meseci.

– Ovakva situacija može da se predupredi hitnim otkupom parcela za proširenje postojećeg groblja. Već od sredine leta u Šidu neće biti grobnih mesta za sahrane. Mi imamo spremne projekte za proširenje postojećeg groblja, odnosno novo groblje koje će imati sve potrebne urbanističke sadržaje – kaže Milena Petko.

U Šidu, gradu sa oko 15.000 stanovnika, postoji i staro pravoslavno groblje koje nije više u funkciji i gde se obavljaju sahrane samo u porodičnim kosturnicama. Da problem bude veći, vlasnici kuća u poslednjoj ulici do groblja proširili su svoje placeve za 30 do 50 metara. Na tim površinama, predviđenim za novo groblje, napravili su bašte. Prosečno za mesec dana u Šidu se obavi petnaestak sahrana i samo hitan otkup parcela i proširenje za nova grobna mesta može biti rešenje.

Kako je naglasila Milena Petko, prema postojećem projektu, na novom groblju će se izgraditi molitvena kapela, parking prostor i dvostruki drvored kako okolne stambene zgrade ne bi bile izložene pogledu na groblje, a samo groblje i ceremonije sahrana štitio od buke s okolnog vašarišta. Ovo je nužno jer je neprimereno da iz desetine šatora s vašarišta trešti muzika dok se u neposrednoj blizini grobljem kreće pogrebna povorka i obavlja ceremonija sahranjivanja.

Pregovori o otkupu parcela tek predstoje, a direktorica JKP „Standard“ očekuje da se problem kupovine zemljišta za proširenje groblja reši što pre.

– Situacija nalaže hitno rešavanje, tim pre što je reč o kupovini od opšteg interesa tako da, po zakonu, vlasnici zemljišta koje treba da se otkupi ne mogu ucenjivati opštinu tražeći basnoslovne iznose i otezati pregovore u beskraj, kaže Milena Petko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari