Na Kalemegdanu obeležen Svetski dan zaštite životne sredine 1Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Na Kalemegdanu u Beogradu je danas u okviru Evropske zelene nedelje 2022, zabavno-edukativnim programom obeležen Svetski dan zaštite životne sredine.

Proslavu je otvorila ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović koja je istakla da je čista i zdrava životna sredina od suštinske važnosti za budućnost, a strateški put Srbije pridruživanje EU.

„Otvaranjem Кlastera 4 i Poglavlja 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, potvrdili smo našu rešenost za usklađivanjem sa svim standardima EU. Prioriteti kojima smo posvećeni odnose se na poboljšanje kvaliteta vazduha, unapređenje sistema upravljanja otpadom i otpadnim vodama, kao i na borbu protiv klimatskih promena“, rekla je Vujović.

Dodala je da povećanje budžeta Ministarstva zaštite životne sredine za skoro 90 odsto u odnosu na 2020. godinu jasno pokazuje da je ulaganje u zaštitu životne sredine prioritet i da će se u narednom periodu realizovati značajni infrastrukturni projekti, koji će unaprediti ekološku sliku Srbije.

Ministarka je rekla da se u gotovo svakoj lokalnoj samoupravi u Srbiji trenutno realizuju zeleni projekti, među kojima su i projekti za pravilan tretman otpadnih voda, ali i projekti za pravilno upravljanje komunalnim otpadom.

To će se, kako je dodala, pozitivno odraziti na kvalitet životne sredine, ali i na kvalitet života građana.

„Veliki odziv lokalnih samouprava na naše javne konkurse za zamenu kotlova u javnim ustanovima i domaćinstvima, pošumljavanje i zaštitu zemljišta, govori u prilog tome da svest o zaštiti životne sredine i kvalitetu vazduha na lokalnom nivou značajno raste i da smo odlučni na svim nivoima da radimo na poboljšanju životne sredine“, rekla je Vujović.

Navela je da će od postojećih 3.500 divljih deponija u Srbiji do septembra biti uklonjeno 700.

Ona je dodala da država sistemski radi i na rešavanju pitanja istorijskog otpada u skladu sa evropskim standardima, kao i da će u naredne dve godine na taj višedecenijski problem konačno biti stavljena tačka.

„Sve ove aktivnosti su potvrda da Srbija ima jasan pravac i viziju u oblasti životne sredine, ali je izuzetno važno da radimo i na podizanju svesti građana da samo udruženim snagama možemo da osiguramo čistiju budućnost“, rekla je Vujović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanul Žiofre je kazao da EU ima najjače i najsveobuhvatnije zakonodavstvo na svetu u pogledu zaštite životne sredine.

„Nadamo se da će Srbija na svom evropskom putu nastaviti da usklađuje svoje zakone sa EU i primenjuje ih, i da, zašto da ne, i postane zelenija od drugih država članica. Evropsku Zelenu nedelju završavamo 5. juna na Svetski dan zaštite životne sredine, sa predstavnicima Ujedinjenih nacija i Vlade Srbije na Kalemegdanskoj tvrđavi, jer treba da zajednički štitimo životnu sredinu i branimo naše evropske vrednosti“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari