Na Kosovu u 2020. godini 35 napada na novinare, podignuto pet optužnica 1Foto: Pixabay/stevepb

Na Kosovu je 2020. godine zabeleženo 35 napada na novinare, podignuto je pet optužnica i donesena jedna presuda, a novinari su napadani tako što je na njih pucano iz vatrenog oružja, bilo je pokušaja paljenja automobila i fizičkih napada maskiranih osoba.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa (RSE), u slučaju novinara Škumbina Kajtazija sa portala Reporteri.net, kome su u junu prošle godine napadači pokušali da zapale auto, kosovska policija je pronašla osumnjičene i protiv jedne osobe je podignuta optužnica.

Međutim, već u oktobru iste godine u južnoj Mitrovici je na Kajtazijev auto pucano iz vatrenog oružja.

Kosovski tužilac Besim (Kelmendi) Keljmendi rekao je da napadi na novinara Škumbina Kajtazija spadaju u preko 35 sličnih slučajeva koji su se desili tokom 2020. godine.

„Optužnice su podignute u pet slučajeva. U 14 slučajeva krivični postupak uopšte nije pokrenut, jer novinari slučajeve nisu prijavili policiji ili tužilaštvu ili jednostavno tužilac nije pronašao elemente krivičnog dela, dok su za 17 drugih slučajeva u toku postupci verifikacije informacija, za neke je u toku istraga nakon čega ćemo znati da li će optužnica biti podignuta ili će se prekinuti istraga“, rekao je Keljmendi za RSE.

On je dodao da je samo za jedan slučaj napada na novinare iz 2020. godine doneta presuda.

Predsednica Udruženja novinara Kosova Gentiana Begoli je za RSE izjavila da su u porastu napadi na novinare, bilo da su u pitanju verbalne pretnje, psihički ili fizički napadi.

„U 2018. godini Udruženje novinara Kosova je identifikovalo 17 slučajeva na koje smo reagovali. U 2019. godini identifikovan je 21 slučaj (napada) a u 2020. godini zabeležena su 24 slučaja. Za sada, u prva dva meseca 2021. godine, identifikovana su ukupno dva napada“, kazala je Begoli.

Poslednji slučaj fizičkog napada na novinara na Kosovu zabeležen je u noći između 24. i 25. februara ove godine u Kosovu Polju, kada su Visara Durićija, novinara portala Insajderi, fizički napale tri nepoznate osobe i tada mu je polomljen nos, i izbijena su mu i tri zuba.

Durići je izjavio da su ljudi koji su ga napali bili maskirani i da su nosili kape.

Policija Kosova je navela da je istraga u toku i da je slučaj predat tužilaštvu.

Podsećamo, istraživački novinar Durići napadnut je od strane tri osobe, a moguć razlog bio je dokumentarni film na kom je radio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari