Na pomolu rešenje za ispit na kome je palo više od 150 studenata Pravnog fakulteta 1Pravni fakultet u Beogradu Foto: wikipedia

Student prodekan i predsednik Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta imali su dva razgovora sa dekanom i prodekanom za nastavu tog fakulteta o prolaznosti u prva tri termina ispita iz predmeta obligaciono pravo u januarskom ispitnom roku.

To je za Danas potvrdio predsednik Studentskog parlamenta Pravnog fakulteta Ognjen Dabetić.

Sastanak je, podsetimo, usledio nakon što je u januarskom roku od preko 150 studenata treće godine koji su izašli na ispit iz obligacionog prava, položio samo jedan.

Studenti su se žalili na sadržinu samog testa i na način bodovanja, a da je problema bilo, kako kažu, potvrđuju i rezultati četvrtog termina polaganja održanog 20. januara, kada je najmanje četiri studenata položilo ispit kod jednog od profesora koji predaju taj predmet, ali tek nakon uvida u test.

Kako je saopštio Studentski parlament, uprava Fakulteta je prepoznala problem koji im je predstavljen i obavestila predstavnike studenata da su obavljeni razgovori sa ispitivačima na predmetu i da su profesori razumeli situaciju koja se dogodila u prva tri termina.

„Ispitivači na predmetu obligaciono pravo su za naredne rokove, počevši od februarskog ispitnog roka, najavili da će kvalifikacioni test biti unapređen i poboljšan sa ciljem da taj test ima karakter kvalifikacionog pred usmeni ispit. Cilj tog testa biće da se proveri opšte znanje studenata, a da se, potom, na usmenom delu ispita adekvatno oceni znanje studenta kroz usmeni način ispitivanja“, navodi se u saopštenju Studentskog parlamenta.

Kako se dodaje, razgovarano je svim problemima i potencijalnim rešenjima vezanim za način održavanja uvida u test, predočavanja studentima tačnih/netačnih zadataka na testu i komunikacije između studenata i profesora.

„Zaključeno je da već od narednog ispitnog roka mora postojati kvalitetnija komunikacija između studenata i ispitivača i da se svakom studentu treba obezbediti mogućnost uvida u rezultate testa i obrazlaganja ocene od strane ispitivača kod kojeg polaže ispit. Od strane profesora na predmetu dobijena su čvrsta uveravanja da će se komunikacija unaprediti. Takođe, profesori su pozvali studente da im se obrate sa svim pitanjima koja su vezana za rezultate testa, način ocenjivanja i sve nedoumice u pogledu ispita, kako na uvidu, tako i na konsultacijama“, naveo je Parlament.

Studentski predstavnici kažu i da su dekan i prodekan za nastavu obećali da će lično pratiti kolika je prolaznost na ispitu iz obligacionog prava, kao i načinu održavanja uvida u test u narednim ispitnim rokovima.

Iz Studentskog parlamenta najavljuju da će „maksimalno posvećeno pratiti dalje odvijanje pismenog dela ispita i uvida u test i nastojati da pravovremenom komunikacijom deluju u najboljem interesu svih studenata“.

Studenti koji su se obratili redakciji Danasa objašnjavaju da sama težina ispita nije sporna već je revolt izazvalo postupanje saradnika u nastavi i asistenata, pa se dešavalo da se u testu pojavljuju dvosmislena i trik pitanja, kao i da pregledači različito procenjuju da li je neko pitanje tačno ili nije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari