Prvi rezultati ankete pokazuju "uska grla" na fakultetima: Na kojim ispitima su se "zaglavili" stari studenti? 1Foto: Danas

Predstavnici grupe studenata koji studiraju po starim programima pokrenuli su anketu kako bi prikupili podatke o tome ispiti otežavaju završetak njihovih studija.

– Početkom septembra na sastanku sa državnom sekretarkom Ministarstva prosvete Marijanom Dukić Mijatović i pomoćnikom ministra za visoko obrazovanje Bojanom Tubićem, na kome je dogovoreno da Ministarstvo predloži Vladi da produži rok za završetak studija po starom programu, razgovaralo se i o potencijalno trajnijem rešenju ovog problema. Tada je dogovoreno i da se napravi anketa kroz koju ćemo pokušati da dođemo do podataka koji ispiti su „uska grla“, na kojim fakuletetima i kakav je konkretno problem, da li su ispiti preobimni, konfuzni i loše organizovani ili su studenti diskriminisani po bilo kom osnovu – kaže za Danas Verica Ivanović, predstavnica studenata koji su okupljeni u Fejsbuk grupi „Stari studenti zajedno do cilja“.

Popunjavanje ankete i dalje traje u ovoj Fejsbuk grupi, a Ivanović iznosi preliminarne podatke:

– Rezultati do kojih smo došli u prva dva dana ankete pokazuju da najviše problema postoji na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na ispitu Savremeni srpski jezik III, popularno nazvana sintaksa, zatim Srpska književnost XX veka, kao i na Pravnom fakultetu u Novom Sadu na predmetu Upravno pravo. Za njima slede na Beogradskom univerzitetu Agrohemija na Poljoprivrednom fakultetu, Obligaciono pravo na Pravnom fakultetu, Istorija starog veka na Filozofskom fakultetu i Upravljačko računovodstvo na Ekonomskom fakultetu – kaže Ivanović.

Ona kaže da će podatke do kojih će doći razmotriti sa Studentskom konferencijom univerziteta Srbije (SKONUS)i predočiti ih fakultetima, na kojima ostaje glavni posao da nađu način da se rešenje problema sa kojima se suočavaju stari studenti implementira.

– SKONUS će u naše ime izneti i predloge mogućih rešenja problema i razmotriće se šta bi moglo biti najbolje za sve strane. Neki od naših predloga su veoma jednostavni i potrebna je samo dobra volja. Predstavnici Ministarstva su pokazali volju da podrže zajedničke aktivnosti predstavnika grupe studenata po starom programu i SKONUS-a, kao krovne organizacije svih studenata u državi. Već smo dobili informacije da je inicijativa SKONUSA i Ministarstva urodila plodom i da fakulteti počinju da prikupljaju podate o tačnom broju studenata. Pojedini su čak i lično kontaktirani i upitani da li žele da završe studije, ali to je za sada moguće na fakultetima koji i inače upisuju mali broj studenata – kaže Ivanović.

Podsetimo da je Vlada Srbije zaključkom produžila rok za završetak studija studentima nekadašnjih viših škola, starim studentima osnovnih, magistarskih i doktorskih studija, a koji će biti novi rok treba da bude precizirano izmenama Zakona o visokom obrazovanju, što je posao koji čeka novi saziv Ministarstva prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari