Na sat vožnje od Majdanpeka puca pogled na Dunav na čijoj obali građani letuju kao na moru 1Foto: Dragan Miletić

Kada živite u opštini koja izlazi na Dunav i još imate vikendicu, onda sebi možete da priuštite odmor bez duge vožnje i to više puta tokom godine. Majdanpečani su osamdesetih godina prošlog veka zahvaljujući dobrim platama i povoljnim kreditima, izgradili vikendice u Vincima, u neposrednoj blizini Golupca, kao i u vikend naseljima oko Donjeg Milanovca. Blagodeti prošlih vremena sada dobro dođu.

Turističko naselje Vinci, zajedno sa Usijama, locirano je par kilometara uzvodno od Golupca na 1.048 kilometru Dunava i prema procenama ima oko 2,5 hiljade vikendica, čime se svrstava među najveća vikend naselja u Srbiji.

Vinci se nalaze na samoj obali Dunava koja je na ovom mestu idealna za plažu i ta je prednost iskorišćena, pa su uređene peščane plaže.

Deo vikend kuća pripada Majdanpečanima koji u ovom turističkom naselju provode deo svog odmora ili čitav, ako nisu krenuli put mora.

Na sat vožnje od Majdanpeka puca pogled na Dunav na čijoj obali građani letuju kao na moru 2
Borova šuma Vinci Foto: D. Miletić

Do Vinaca im treba nešto jače od sat vremena vožnje, bez obzira koji put koristili: preko Kučeva ili Donjeg Milanovca, razdaljina je osamdesetak kilometara.

Osećaj da ste na moru podjednako daje pogled na Dunav koji je ovde “širok kao more” preko šest kilometra i gusta borova šuma u zaleđu.

U Vincima i Usijama ne borave samo vikendaši, već i brojni domaći i strani turisti koji za odmor iznajmljuju apartmane u ovom turističkom naselju.

– Borova šuma, koju su sadili mladi gorani početkom 60-tih godina prošlog veka, nosi osećaj smirenosti, kao i dah svežine u vrelim letnjim danima. Spoj negativnih jona u vazduhu iz šume, vode i planine povoljno utiče na raspoloženje. Miris Dunava i borovine omamljuje i okrepljuje u isto vreme – kažu u  Turističkoj organizaciji Golubac.

Kako navodi Majdanpečanin Ivan Popović koji će za koji dan u Vince, „to je jedno mirno i relaksirajuće mesto, nalik primorskim“.

– Svež vazduh, lepota Dunava, ali i novoizgrađena biciklistička i šetačka staza koje spajaju Vince i Golubac pružaju potpun ugođaj. Nekada je bilo mnogo više Majdanpečana, ali i ovaj broj koji sada dolazi u Vince sigurno to čini zbog svežeg vazduha, ali i zajedničkog druženja – rekao je on za Danas

U letnjim mesecima “ožive” i vikendice u vikend naseljima u okolini Donjeg Milanovca, u Porečkom zalivu, starom majdanpečkom putu i iznad nekadašnjeg Donjeg Milanovca potopljenog izgradnjom đerdapske akumulacije.

Majdanpečani i u ovim naseljima imaju kuće za odmor. Ona nisu tako velika kao turističko naselje Vinci-Usije, ali sasvim dovoljna za porodičan ili odmor sa rođacima i prijateljima ne samo tokom leta, već tokom čitave godine.

Kupanje, sunčanje, pecanje, roštiljanje ili riblji kotlić u svom ili dvorištu iznajmljene vikendice u turističkom naselju na sat ili sat i po vožnje od kuće je, mora da se prizna, prednost.

A Dunav je u vreme pandemije, zamenio more. Iako nije slan.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari