Zašto građani koji žive na obali Đerdapskog jezera ne strahuju od poplava 1Dunav kod Donjeg Milanovca/Foto: J. B. K.

Od izgradnje Hidroelektrane „Đerdap 1“ kod Kladova stanovnici na obali Đerdapskog jezera odnosno akumulacije koja se koristi za proizvodnju električne energije ne brinu o poplavama, budući da regulaciju nivoa vode u jezeru od Kladova do Velikog Gradišta vrši prva đerdapska elektrana. Poslednjih nekoliko dana, nivo jezera niži je od uobičajenog.

Na promene nivoa vode u Đerdapskom jezeru stanovnici priobalnih naselja su navikli u minulih pedesetak godina od kada je zbog izgradnje HE „Đerdap 1“ formirana akumulacija.

Uobičajeno je da u očekivanju velikih voda iz gornjeg toka Dunava nakon topljenja snega ili velikih kiša nivo vode u jezeru bude niži.

Na stepeništu na gradskom keju kod pristaništa u Donjem Milanovcu gde postoji mogućnost merenja nivoa jezera u ponedeljak je je izmereno plus 530, što je za više od metra niže od uobičajenog vodostanja.

Zašto građani koji žive na obali Đerdapskog jezera ne strahuju od poplava 2-Regulacija nivoa od Kladova do Velikog Gradišta vrši HE „Đerdap 1“. Kada su velike kiše i veći dotok Dunava i pritoka uzvodno od Velikog Gradišta, HE „Đerdap“ pojačava proizvodnju struje i isticanje što se odražava na niži nivo jezera. U Donjem Milanovcu je vodostaj od plus 690 do plus 720 kada je normalan dotok vode odnosno kada je jezero puno, a poslednjih nekoliko dana je primetno niži.– kaže za Danas kapetan unutrašnje plovidbe Srećko Nikolić.

U takvim situacijama, kako kaže naš sagovornik, tok se iz gotovo jezerskog ubrzava u klisuri i otežava uzvodno plovidbu.

Zašto građani koji žive na obali Đerdapskog jezera ne strahuju od poplava 3
Srećko Nikolić, kapetan/Foto: J. B. K.

-Dodatni problem je pojava spratova i ada zbog taloženja nanosa na mestima gde su nekad bile obale i rečna ostrva. Brodovi u plovidbi u poslednjih par godina moraju biti strogo na obeleženom plovnom putu – ističe kapetan Nikolić.

Kao primer navodi nekadašnje ostrvo Poreč u Donjomilanovačkoj kotlini koje je potopljeno formiranjem akumulacije.

Alasi koji su svakodnevno na vodi kažu da kada je Đerdapsko jezero puno nema više od dva metra dubine na mestu gde je nekada bila porečka ada, a da je pre 30 godina dubina iznosila preko šest metara.

Rečni nanosi vidni su ovih dana i na ušću nekoliko reka u blizini Donjeg Milanovca.

S ispuštanjem vode iz jezera, na suvom su ostali pojedini čamci, a umesto zaliva na površinu su izašli nanosi peska i mulja.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda od ponedeljka, 23. januara, vodostaj Dunava je u stagnaciji i manjem porastu sa tendencijom porasta naredna dva dana, zatim manjeg opadanja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari