Na Stanfordovoj listi najuticajnijih svetskih naučnika i 71 istraživač iz Srbije 1Foto: Stefana Savić

Na najnovijoj Stanfordovoj rang-listi najuticajnijih svetskih naučnika za 2021. godinu našao se i 71 istraživač iz Srbije, od ukupno 195.605 rangiranih, u kojima se posmatra njihov naučni doprinos tokom čitave karijere.

Reč je o dva odsto najboljih svetskih istraživača koji su klasifikovani u 22 naučne oblasti i 176 podoblasti.

Metodologija rangiranja je zasnovana na većem broju kriterijuma, među kojima su najznačajniji broj samostalnih naučnih radova, broj radova u kojima je naučnik prvi autor, broj citata i H-indeks.

Podaci su preuzeti iz baze SKOPUS.

Na listi se nalaze naučnici iz svih naučnih disciplina, a pored aktvnih rangirani su u preminuli svetski istraživači.

Kada se posmatra cela karijera najbolje rangiran naučnik iz Srbije je profesor Univerziteta u Kragujevcu Ivan Gutman koji se nalazi na 3.184. mestu, na drugom mestu je Branislav Jeremić, takođe sa Kragujevačkog univerziteta (47.165 mesto), a treći je Dušan Teodorović koji je rangiran na 71.859. mestu.

Na listi su se, između ostalih našli i Ljubomir Ćirić, sa Mašinskog fakulteta u Beogradu, Miomir Vukobratović, sa Instituta „Mihajlo Pupin“, Mihajlo Jakovljević sa Univerziteta u Kragujevcu, Radivoje Popović, iz istraživačko-razvojnog centra Sentronis, Miroslav Dramićanin iz Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, Pasi Huovinen sa Univerziteta u Beogradu, Dalibor Petković sa Univerziteta u Nišu i Gordana Ćirić Marjanović sa Beogradskog univerziteta.

Na listi se, inače, nalaze istraživači sa državnih univerziteta, instituta, troje je sa privatnog Univerziteta Singidunum, a ima i nekoliko onih koji rade u privredi.

Posebno je data rang-lista samo za 2021. godinu i na njoj je 113 naučnika iz naše zemlje, od 200.409 rangiranih.

I na ovoj listi prvoplasirani je Ivan Gutman (1.345), a slede Mihajlo Jakovljević, Miroslav Dramićanin i Petar Seferović, zahvaljujući kome je Beogradski univerzitet uspeo da se ponovo plasira u grupu top 500 univerziteta na Šangajskoj listi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari