Na sud zbog diskriminacije i zlostavljanja 1Foto: Fonet

U toku 2017. godine služba Poverenika za zaštitu ravnopravnosti podnela je jednu prekršajnu prijavu, tri krivične prijave, kao i tri strateške parnice, saznaje Danas.

Kako nam je objašnjeno u službi poverenice Brankice Janković, prošle godine Poverenik je podneo jednu prekršajnu prijavu zbog isticanja zabrane pripadnicima i pripadnica LGBT populacije korišćenja usluga.

„Takođe, podneli smo tri krivične prijave, a osnov diskriminacije je u sva tri predmeta bio nacionalna pripadnost i to romska. Jednu krivičnu prijavu podneli smo zbog osnovane sumnje da je počinjeno krivično delo zlostavljanje i mučenje, a drugu i treću zbog osnovane sumnje da je izvršeno krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti“, ističu iz ove nezavisne institucije.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti pokrenuo je i tri strateške parnice u prethodnoj godini. „U ovim predmetima reč je o mogućoj diskriminaciji pripadnika i pripadnica romske nacionalnosti, zatim o neposrednoj diskriminaciji na osnovu zdravstvenog stanja i invaliditeta u oblasti rada, kao i mogućoj diskriminaciji na osnovu seksualne orijentacije u oblasti javnog informisanja i medija“, ukazuju za Danas iz te službe.

Podsetimo na homofobični crtež ispred beogradskog kafića The Rolling Barrel Pub, koji je postavljen u nedelju, 17. septembra prošle godine kada je održana Parada ponosa. Naime, na tabli na ulazu u kafić precrtane su figure dva muškarca koji se drže za ruke, a iznad njih su kao dobrodošle nacrtane figure muškarca, žene i deteta. Udruženje „Da se zna“ ukazalo je poverenici Janković na ovaj slučaj, a organizovalo je i akciju da se na Fejsbuk stranici ovog kafića daju najniže ocene i komentari zbog ovakvog gesta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari