Na svečanosti u Užicu, predstavnici Vlade Srbije i EU predali vozila za transfuziološke službe u zemlji 1Foto: N. Kovačević

Jedanaest specijalizovanih vozila za usluge transfuzije krvi predato je danas, na centralnoj svečanosti u Užicu, predstavnicima sedam zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Po dva takva vozila su dobili Institut za transfuziju krvi Srbije, Kliničko-bolnički centar Zemun, Zavod za transfuzju krvi Niš i Opšta bolnica Užice, a po jedno vozilo – Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, Banka krvi Kragujevac i Opšta bolnica Subotica.

Na Trgu partizana u Užicu, predavnicima tih ustanova ključeve vozila su predali prof. dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja, prof. dr Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije, i Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacija EU u Srbiji.

Na svečanosti u Užicu, predstavnici Vlade Srbije i EU predali vozila za transfuziološke službe u zemlji 2
Foto: N. Kovačević

Uz vozila, donirana je i oprema za transfuziju i transplantaciju, a sve to je ukupne vrednosti 2,6 miliona evra, od čega je EU obezbedila 1,5 milion evra.

Deo opreme, koja je takođe deo tog ugovora, uručena je ranije i već se, kako je rečeno, koristi u zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, nakon što se podsetila detinjstva provedenog u Užicu, svom rodnom gradu, objasnila je da su vozila i oprema namenjeni unaređenju postupaka transfuzje krvi i transplantacije.

„Jedan od prioriteta Mnistarstva zdravlja je da građanima Srbije približi značaj davalaštva krvi i transplatacije organa. Ministarstvo zdravlja je formiralo radnu grupu koja će sprovesti brojne aktvnosti u okviru kampanje doborovoljnog davalaštva krvi u čemu će nam ova oprema biti od velikog značaja“, rekla je ministarka.

Na svečanosti u Užicu, predstavnici Vlade Srbije i EU predali vozila za transfuziološke službe u zemlji 3
Foto: N. Kovačević

Ona je navela da je taj projekat značajan „zbog nacionalnih zdravstvenih protiteta u transplataciji i postupanjima sa organima i tkivima u skladu sa visokim standarma EU i Međunarodne fondacija Eurotransplant.

Ministarka je iskoristila priliku i pozvala lekare da prihvate posao u unutrašnjosti Srbije i istakla da „već sutra 20 lekara mogu da se zaposle u užičkoj bolnici“.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva je istakla da je EU  donirala tri miliona evra u oblasti srpskog zdravstva i, za protekle dve decenije,   obezbedila 570 miliona evra bespovratne pomoći i zajmova za zdravstveni sistem Srbije.

Između ostalog, navela je, preko Banke EU, iskorišćeno je 250 miliona evra za izgradnju i obnovu 20 bolnica širom Srbije i drugih ustanova, te da je samo tokom pandemije kovida 19 pomoć iznosila 77 miliona evra.

Na svečanosti u Užicu, predstavnici Vlade Srbije i EU predali vozila za transfuziološke službe u zemlji 4
Plamena Halačeva/Foto: N. Kovačević

„Želimo da pomognemo zdravstvenim radnicima Srbije u njihovoj misiji da čuvaju zdravlje ljudi, a sada će to moći da čine još bolje, zahvaljujući donaciji EU“, poručila je Halačeva i istakla da je to „samo još jedan od projekata koji finansira EU s ciljem da podstakne solidarnost i humanost“.

Ministarka za evropske integracije prof. dr Tanja Miščević je ocenila da taj projekat „pokazuje saradnju koju Srbija ostvaruje sa EU u procesu evropskih integracija“.

„To nije samo pitanje donacija i obima para, već načina na koji zajednički definišemo prioritete“, kazala je Miščević i istakla da je Užice, za deset godina imalo devet projekata u saradnji sa EU, od kojih se tri trenutno realizuju.

Na svečanosti u Užicu, predstavnici Vlade Srbije i EU predali vozila za transfuziološke službe u zemlji 5
Foto: N. Kovačević

Zahvalivši se na toj i ranijim donacijama, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je navela da to što je ZC Užice dobio dva specijalizivana  vozila govori o značaju transfuzije u tom centru koja pokriva ceo Zlatborski okrug koji, kako je rekla, ima više od 35.000 dobrovoljnih davalaca krvi.

Vratiti privilegije davaocima krvi

Ministarka Grujičić je najavila da će se dobrovoljnim davaocima krvi vratiti neke od ranijih prvilegija. „To je neophodno. Pokazali su izuzetnu humanost posebno tokom tragičnih događaja, koji su se desili pre par nedelja. Želja za davalaštvom krvi mora da se produži i onda kada nemamo tako veliki broj povređenih i tragedija kroz koje smo prošli“, rekla je ministarka.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari