Na teritoriji Zrenjanina stanište zaštićenih vrsta od nacionalnog značaja 1Foto: Danas/N. Jakovljev

Pored kulturno istorijskih dobara koja se nalaze pod zaštitom države, odnosno Zavoda za zaštitu spomenika, srednji Banat obiluje prirodnim lepotama od kojih su neke od toliko velikog značaja da su zaštićene kao prirodna dobra.

Prirodna dobra na teritoriji grada Zrenjanina ali i šire u nadležnosti su Javne ustanove “Rezervati prirode”.

Prirodna dobra su, po svom značaju ili već kategorizovana ili se nalaze u procesu kategorizacije, odnosno u postupku utvrđivanja stepena zaštite.

Carska bara, Okanj, Slano Kopovo i Ritovi donjeg Potisja po nacionalnoj kategorizaciji spadaju u prirodna dobra prve kategorije, dok je Rusanda u drugoj kategoriji.
Najviše prirodnih dobara spada u treću kategoriju. Tu su zaštićeni park u dvorcu Sokolac u Novom Bečeju, hrast lužnjak, sofora i grupa stabala koprivića u Novoj Crnji, stablo belog duda u Belom Blatu, Županijski park u Zrenjaninu, hrast lužnjak u dvorištu crpne stanice u Kumanu, park u Konaku.

U postupku zaštite kao prirodno dobro prve kategorije nalazi se Potamišje, prostor koji obuhvata nekoliko naseljenih mesta, zatim slatine srednjeg Banata, kao i drvo poljskog bresta u ataru sela Torak, u opštini Žitište.

Pored sela Botoš postoji stanište strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta od nacionalnog značaja. Zvanično se zove „DTD – Sozov kanal kod Botoša“.

Na ovom području zabeleženo je prisustvo strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta. Među njima se nalaze poljska ševa crvenotrbi mukač, kreketuša, livadski gušter, rusi svračak, belouška, zelena žaba, mala zelena žaba i crnoglava travarka.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari