Na Zapadnom Balkanu se očekuje povećanje temperature 1Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Na teritoriji Zapadnog Balkana očekuje se povećanje temperature od 1.7 stepeni u skorijoj budućnosti, dok će se krajem veka to povećanje iznositi i do 4 stepena.

Ovo je danas saopšteno na konferenciji „Regionalne aktivnosti za borbu protiv klimatskih promena na Zapadnom Balkanu“ u Tirani, na kojoj je učestvovao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Povećanje temperature, kako se navodi u saopštenju ministarstva, imaće za posledicu sve češću pojavu ekstremnih vremenskih uslova kao što su suše i šumski požari, koji će doneti gubitke u sektorima poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede i biodiverziteta.

„Posledice ekstremnih vremenskih uslova odraziće se na stanje živog sveta, uključujući posledice po ljudsko zdravlje“, piše u saopštenju.

Na konferenciji je ukazano da je neophodno definisati mere prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove i na nacionalnom i na regionalnom nivou.

Kako se navodi u saopštenju, drugog dana konferencije usvojena je i Deklaracija o „Zajedničkoj mapi puta zemalja Zapadnog Balakana – Ubrzavanje pristupa finansiranju u oblasti klimatskih promena“ koja će imati za cilj razvijanje zajedničkih projekata u sektorima energetike, saobraćaja, poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede i otpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari