Na Zrenjaninskom putu stradaju ptice 1Foto: Slobodan Knežević

Eko društvo Pančevački rit objavilo je da su pre nekoliko dana za dva sata na Zrenjaninskom putu stradale tri ptice, dve sove kukuvije i jedan jastreb mišar, svi strogo zaštićene vrste.

Takođe, kako su naveli, pored bandera i dalekovoda prilikom obilaska terena narednih dana našli su još dva mrtva jastreba i još jednu sovu. Sve to nateralo ih je da alarmiraju javnost i ukažu na problem da ptice stradaju od saobraćaja i da treba reagovati.

„Na osnovu toga što smo zatekli, procenjujemo da dnevno na Zrenjaninskom putu, na deonici dugoj 10 kilomatara od Padinske skele do Čente, strada sigurno 40 ptica. To je najkritičnija zona. Njima na ovom pojasu preti nestajanje jer nema šuma niti drveća, zato smo razgovarali sa rukovodstvom Al Dahre i sada po uzoru na Mađarsku i Austriju pravimo lovišta za ptice, to pravimo od drvenog materijala i drvenih paleta, da ptice mogu da to koriste za sletanje i kada su u potrezi za hranom“ kaže za Danas Zoran Janković, predsednik Eko Pančevački rit.

U ovom društvu smatraju da su zbog nedostatka šumskih pojaseva i drveća pored puta ptice prinuđene da sleću na saobraćajne znakove, bandere dalekovoda i strme kanale pored Zrenjaninskog puta kako bi tražile hranu.

Oni su apelovali na nadlžne institucije da razmotre ideju postavljanja drvoreda sa obe strane Zrenjaninskog puta, kao i da razmotre mogućnost pošumljvanja državnih njiva na ovom terenu, koje se sada koriste za poljoprivrednu proizvodnju i date su u zakup poljoprivrednim gazdinstvima.

Povodom stradanja ptica na Zrenjaninskom putu obratili smo se i Zavodu za zaštitu prirode Srbije, čiji odgovor očekujemo.

Tragom infomacije da na potezu Padinska skela-Čenta, na Zrenjaninskom putu u blizini Beograda, stradaju strogo zaštićene vrste ptica u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da su upoznati sa informacijama koliko ljudske aktivnosti utiču na ptice.

Navode da je stradanje ptica skoro svakodnevno u saobraćaju i na dalekovodima. Kako objašnjava Milan Ružić iz ovog društva, ptica masovno stradaju od ljudskih aktivnosti i na godišnjem nivou to je značajna brojka, u šta spadaju saobraćaj i prenos električne energije.

„Milioni ptica godišnje stradaju u Srbiji na takav način, mi smo obaveštavali javnost o tome a i radimo na delimičnom rešavanju tih problema. Samo na autoputu od Novog Sada do Beograda slučajno strada dnevno sigurno 60 ptica. Nema trenutno ni načina ni sredstava da se to spreči, jer putevi su loše projektovani. Što se EPS-a tiče, u Srbiji ima oko  60.000 nebezbednih električnih  stubova, neka svaki deseti ubije jednu pticu godišnje, pogledajte koliki je to broj. A to su sve uobičajne ljudske aktivnosti, koje ugrožavaju staništa ptica. Ono što je važno i što treba takođe da sprečavamo to je namerno ugrožavanje i uništavanje ptica, dakle krivolov i trovanje, čime se bavimo i o čemu obaveštavamo javnost“ kaže Milan Ružič za Danas.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari