Oko 4.000 građana Tuzle juče je demonstriralo pred zgradom vlade Tuzlanskog kantona, a tokom obračuna sa policijom koja je upotrebila suzavac, pomoć u tuzlanskom domu zdravlja zatražilo je dvadesetak policajaca i pedesetak civila. Proteste, koji su počeli u sredu, preko Fejsbuk grupe Udar organizovali su radnici pet propalih industrijskih preduzeća i nezadovoljni građani.

Sukob je u sredu nastao kada su pripadnici policijske Jedinice za specijalne namene krenuli u obračun sa demonstrantima, preneo je FoNet. Uhapšeno je 27 osoba, od kojih su 22 puštene i protiv njih su podnete prekršajne prijave, a pet je zadržano u pritvoru. Tuzlanskoj policiji juče je, javio je portal klix.ba, stiglo pojačanje iz Zenice i Sarajeva.

Demonstranti su juče probili jak policijski kordon, koji je obezbeđivao zgradu kantonalne vlade i pred ulaz stavili cveće i upalili sveće za ministre, a onda krenuli da petardama, bakljama, kamenjem i jajima gađaju zgradu. Prema nezvaničnim informacijama, svi zaposleni, premijer i ministri u vladi Tuzlanskog kantona napustili su zgradu na zadnji izlaz, u pratnji policije.

Dolazak u Tuzlu najavili su građani drugih delova BiH. Demonstranti su juče tražili da se puste svi uhapšeni na protestu u sredu i da kantonalna vlada da ostavku. Prema zvaničnim podacima, u sukobu u sredu je povređeno 17 policajaca i osam građana.

Učesnici protesta blokirali su raskrsnice, palili gume i kontejnere sa smećem, javila je Beta. Protesti radnika tuzlanskih preduzeća održani su zbog, kako su naveli demonstranti, „kriminalnih“ privatizacija mnogih firmi i nerešenih statusnih pitanja radnika. Radnicima preduzeća Konjuh, Dita, Polihem i drugih, u sredu su se pridružili i Tuzlaci koji imaju završene visoke škole i fakultete, a godinama nemaju posla. Oni su se žalili na nepotizam pri zapošljavanju.

Protesti su juče izbili i u Sarajevu, gde su građani zgradu kantonalne vlade gađali jajima i kamenicama i uzvikivali „Lopovi napolje“ i „Vi ste banda“. Klix.ba je objavio da je nekoliko građana uhapšeno, a četiri policajaca zatražilo pomoć lekara.

Jaja su letela i ka zgradi Unsko-sanskog kantona u Bihaću, pred kojom se nekoliko stotina građana spontano okupilo. Grupa ljudi je pokušala da uđe u zgradu. Oko 150 Zeničana je više od dva sata protestovalo ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Najavili su da će i sutra izaći na ulice. Pozvali su „nezaposlene, demobilisane borce i sve obespravljene“ na protest.

„Ovo danas je bila borba za Tuzlu, a sutra će biti za sve nas“, poručeno je sa protesta u Zenici, preneo je klix.ba.

Profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Grebo izjavio je da se nada da je ovo početak „bosanskog proleća“. Protestu nedostaje, kako je rekao, koordinacija i artikulisani cilj „na jednom velikom, bitnom, državnom nivou … nedostaje onaj ko je spreman da preuzme vođstvo i odgovornost“. „Ali, da je ovo početak buđenja nekakve, starinskim rečnikom kazano, klasne svesti, jeste. Ono što nije sasvim ohrabrujuće, da je odziv u Banjoj Luci, Zenici, Mostaru, a pogotovu u Sarajevu, bedan. Pa, makar kao podrška… Ovde nema organizovanih grupa. Mislim da je voda baš došla do grla i da se nešto bitno mora desiti u narednih dva-tri meseca“, rekao je Grebo za agenciju Anadolija.

„Kolektivna nesreća“

„Mi smo kolektivno nezadovoljni i nesretni u ovoj državi. Treba se stati jednom u kraj kriminalu, korupciji i ugnjetavanju građana“, kazala je za klix.ba građanka Latifa Tajić. Nekolicina građana protestovala je juče na Španskom trgu ispred Mostarske gimnazije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari