Nadležni da reaguju na nasilje u školama 1Foto: vranje.org.rs

Organizacije okupljene u Kući ljudskih prava pozvale su danas nadležne institucije i stručnu javnost da reaguje na nasilje koje se događa u osnovnim i srednjim školama.

U saopštenju koju je preneo Jukom podseća se da su pre nekoliko dana mediji objavili vest o slučaju Osnovne škole „Knez Sima Marković“ iz Barajeva u kojoj odeljenje šestog razreda nedeljama ne pohađa nastavu zbog nasilničkog ponašanja njihovog vršnjaka.

Na društvenim mrežama je nedavno objavljen snimak ozbiljnog fizičkog napada na učenika srednje škole u Sremskoj Mitrovici na samo 100 metara od školskog dvorišta, navodi se u saopštenju i dodaje da je pre šest dana u Niškoj Banji trinaestogodišnjeg učenika vršnjak ubio kuhinjskim nožem.

Organizacije zahtevaju od nadležnih hitnu reakciju povodom tih događaja, kao i plan prevencije za socijalno nepoželjno ponašanje dece i vršnjačko nasilje, uz ocenu da je odgovornost institucija ključna i da se ignorisanjem nasilja ono legitimiše kao vrednost čije su posledice fatalne, a koje su postale svakodnevica.

Nedavno sprovedena analiza o radu školskih timova za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja pokazala je da je taj mehanizam nedovoljno efikasan, da se njegove nadležnosti jasno ne komuniciraju, kao i da ne postoji dovoljno transparentno izveštavanje o rezultatima rada timova, navodi se u saopštenju.

Apeluje su da nadležne institucije dublje sagledaju posledice eskalacije vršnjačkog nasilja i aktivno se uključe u njihovo rešavanje, kao i da se ozbiljno i transparentno posvete izradi plana prevencije.

Organizacije posebno apeluju da tužilaštvo u istragama ispita sve moguće motive nasilja, uzimajući u obzir i mržnju zbog nekog stvarnog ili pretpostavljenog ličnog svojstva.

„Kako pozivanje na stručnost i profesionalnost u postupanju nadležnih u slučajevima vršnjačkog nasilja u prethodnih pet meseci nije dalo rezultate, ovom prilikom ih pozivamo na ljudskost i odgovornost“, navedno je u saopštenju Kuće ljudskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari