Nagrada Saveza antifašista Vojvodine za Filipa Davida 1Foto: Medija centar

Savez antifašista Vojvodine doneo je odluku da novi dobitnik nagrade “Đorđe Subotić” za promociju antifašističke borbe bude književnik, dramaturg i scenarista, nekadašnji urednik Dramskog programa Televizije Beograda i redovni profesor dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Filip David.

Kako navodi profesor dr Duško Radosavljević, predsednik SAV, borci protiv fašizma i svih ekstremnih ideologija koji danas jačaju na političkoj sceni, kao što je književnik Filip David, nikad nisu bili potrebniji.

-Filip David nesumnjivo je danas vodeći borac protiv fašizama, nacionalizma, rasizma, klerikalizma, ekstremnih političkih stavova, neprihvatanja ravnopravnosti i drugih ekstremnih desničarskih ideologija, ne samo u Srbiji već i u regionu i Evropi. On je čovek koji ne mora posebno da uočava, razmatra i analizira ekstremističke pojave i događaje, već za njih ima urođeni, istančani instikt i reaguje munjevito, bez zadrške i kalkulacije, ne obazirući se ni na mesto ni na vreme. U tome ga ne sprečavaju ni pretnje, ni drastično moguće posledice, čak i po egzistenciju i sam život – navodi profesor Radosavljević.

Nagrada “Đorđe Subotić” dodeljuje se u znak sećanja na  vojvođanskog političara i aktivistu Đorđa Subotića, koji je preminuo 2019. godine. Prvi dobitnik nagrade za promociju antifašistićkih vrednosti je Narodni heroj Petar Matić Dule.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari