U eksploziji u Termoelektrani Obilić kod Prištine juče su poginula najmanja četiri radnika, dok je 13 povređeno, potvrdila je Kosovska policijska služba, prenose agencije. U vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista KPS je očekivao još jednu eksploziju i na terenu su preduzimane mere da se ona spreči.


Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je za RTK da je eksplodirala boca s gasom i iz Oblića apelovao da se ne stvara panika. U Univerzitetskom kliničkom centru u Prištini potvrđeno je da su primili 13 povređenih, koji su van životne opasnosti – uglavnom su zadobili opekotine. Povređene radnike juče je posetila predsednica Kosova Atifete Jahjaga, koja je izrazila saučešće porodicama poginulih i pozvala na solidarnost. Saučešće je izjavio i Slobodan Petrović, zamenik kosovskog premijera i lider SLS, kao i Euleks.

Edmond Nulješi, direktor za usluge u Energetskoj korporaciji Kosova, objasnio je za Radio Slobodna Evropa da je do nesreće došlo u jedinici elektrolize, što je prouzrokovalo jaku eksploziju. Ona se, kako javljaju mediji, osetila u Prištini, a u Obilići su oštećeni i stambeni objekti. KPS je posle eksplozije, do koje došlo oko 11 sati, blokirala sve ulice koje vode ka Obiliću, a pristup termoelektrani bio je omogućen samo hitnim službama.

Nesreće u Termoelektrani Obilić učestale su od uvođenja protektorata UN na KiM 1999. i progona kosovskih Srba koji su radili na stručnim poslovima na ovom energetskom objektu. Pokušaji da se angažuju stručnjaci sa strane, nisu uvek davali rezultate i, nažalost, u više navrata dolazilo je do nesreća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari