s obzirom na to da je ovaj medij emitovao program na srpskom, mađarskom i nemačkom jeziku, ukidanjem njegovog programa praktično su pripadnici manjinskih zajednica, koji su do tada imali Ustavom zagarantovanu mogućnost da budu informisani na maternjem jeziku, ostali uskraćeni za to ustavno pravo, što je kršenje Ustava Srbije.

s obzirom na to da je ovaj medij emitovao program na srpskom, mađarskom i nemačkom jeziku, ukidanjem njegovog programa praktično su pripadnici manjinskih zajednica, koji su do tada imali Ustavom zagarantovanu mogućnost da budu informisani na maternjem jeziku, ostali uskraćeni za to ustavno pravo, što je kršenje Ustava Srbije.
Zaposleni, odnosno bivši zaposleni u RBT, međutim, smatraju da je RRA najveću grešku napravila prilikom dodele frekvencije, i da je njeno ponašanje kršenje mnogih zakonom propisanih pravila. Čak i onih koje je sama donosila.
– Ljudi iz RRA nisu prilikom dodeljivanja frekvencija izvršili nikakav monitoring, te su frekvencije otišle onima koji ni profesionalno ni po zakonu nisu ispunili postavljene kriterijume. Naš radio ima iza sebe 29 godina rada, i slušanost od Banata do Baranje. Praktično smo pokrivali 75 odsto slušanosti, imamo iza sebe dokazanu profesionalnost, i program koji je uključivao objektivno i profesionalno informisanje građana. Nismo bili ni uz jednu partiju, zbog čega smo verovatno i tretirani kao politički nepodobni za sve režime, a što je, pretpostavljamo, bila naša glavna krivica. Našu frekvenciju dobio je radio osnovan u vreme Miloševićevog režima, čiji je vlasnik tada bio portparol SPS-a, kojem je to očigledno bila referenca za dobijanje dozvole, a njegov radio je ocenjen kao moralno-politički podoban. Ta radio stanica radi sa dva zaposlena, a program se emituje iz tehnički neadekvatnih uslova, dok u njegovom sadržaju nikakvih informativnih emisija i nema – kaže Janoš Hadži, urednik programa na mađarskom jeziku, ocenjujući da je RRA, budući da nikakvu proveru o ispunjavanju uslova medija za dobijanje frekvencije nije obavila, po svoj prilici imala nekakav politički kriterujum o tome koji su mediji „njihovi“ a koji nisu.
– Rešenje RRA kojim je odgovoreno na žalbu Radija Bačka Topola zbog dodeljivanja frekvencije stiglo je samo dan pre roka za gašenje programa, a tri meseca pošto je istekao rok u kojem je odgovor na žalbu morao stići, i to je još jedan razlog da se pred sudom preispita rad RRA i njeno poštovanje zakona – kaže Mira Taraparić, urednica programa na srpskom jeziku Radija Bačka Topola:
– Ta odluka je još jednom pokazala da Skupština, koja je formirala RRA da uređuje medijski prostor Srbije, mora da preispista rad tog saveta, tim pre što već imamo slučajeva da to telo nije poštovalo ni odluke Vrhovnog suda. Odbijajući naš prigovor, Savet RRA je dokazao da oduzimanju frekvencije našem radiju nije bila slučajna greška, već politički instruisana namera. Time je narušen i kredibilitet tog tela, a sređivanje situacije u medijskoj sferi dovedeno do apsurda. Radio Bačka Topola uživa profesionalni ugled, ispunjava sve zakonske i konkursne uslove – kadrovske, ekonomske, tehničke, programske, za razliku od stanice koja je dobila našu frekvenciju. Takvom odlukom RRA krši se i naše pravo na rad, a osam porodica koje su živele od ovog radija praktično su se našle u neizvesnoj egzistencijalnoj situaciji. Zbog svega toga se pitamo dokle će trajati te političke kalkulacije koje će ovom savetu RRA davati ulogu gospodara i života i smrti u medijskom prostoru Srbije – kaže Mira Taraparić.
Povodom slučaja Radija Bačka Topola, Goran Karadžić, zamenik predsednika RRA, kaže da je u formalno-pravnom leku protiv odluka ovog saveta predviđena i mogućnost pokretanja spora pred Vrhovnim sudom i da to mogu učiniti svi mediji koji nisu zadovoljni rešenjima.
– Ne mislim da je Savet koji je dodelio 404 dozvole za rad medija nepogrešiv. Dozvoljavam mogućnost da je greška, da li u tom ili nekom drugom slučaju, napravljena. Ukoliko je napravljena, tu je Vrhovni sud, tu je regularna procedura, koja može da ispravi tu grešku. Ja sam upoznat sa tom situacijom, ali Savet čini devet ljudi, koji tajno glasaju, i na kraju je to odluka celog saveta, i ja ne mogu da komentarišem ko je od kolega kako glasao – kaže Karadžić.
U bačkotopolskom radiju, međutim, ne veruju mnogo da će (i) tužba nešto izmeniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari