NALED: Privredi Srbije ostalo još tri godine da reši pitanje otpadnih voda 1Đetinja,ispusti za otpadne vode/Foto: N. Kovačević/Danas

Sva preduzeća u Srbiji koja ispuštaju otpadne vode moraće, prema evropskim regulativama, u naredne tri godine da reše ovo pitanje, objavila je danas Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

„S druge strane, procenat prečišćenih voda koje se vrate u izvorišta, već nekoliko godina ne prelazi osam odsto, a ulaganja u postrojenja zahtevaju velike investicije, posebno za male privrednike“, rekao je direktor održivog razvoja NALED-a Slobodan Krstović, na sastanku članova Saveza za zaštitu životne sredine ovog udruženja.

Kako je navedeno u saopštenju, u Srbiji ukupno 47 gradova i opština ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, od kojih gotovo polovina nije u funkciji.

Ukupne investicije za zaštitu voda u Srbiji procenjuju se na 5,4 milijardi evra, zbog čega su na sastanku razmatrana potencijalna rešenja do kojih je moguće doći međusobnom saradnjom privatnog, javnog i civilnog sektora.

Menadžerka za javne i regulatorne poslove u kompaniji „Koka-Kola HBC Srbija“ Tisa Čaušević predstavila je Alijansu za upravljanje vodnim resursima (AWS), čiji sertifikat ima ova kompanija, kao uspešan model saradnje u svetu.

Navela je da članovi alijanse dolaze iz svih sektora, kako bi zajedno doprineli održivosti lokalnih vodnih resursa kroz usvajanje i promociju univerzalnog okvira za održivo korišćenje vode – Međunarodnog standarda za upravljanje vodnim resursima (AWS standard).

„AWS standard nalaže kompanijama da prođu kroz pet koraka – prikupljanje informacija za razumevanje vodnih resursa, razvoj planova za upravljanje otpadnim vodama i implementacija, procena ispunjenja planova, komunikacija i javno objavljivanje. Obe naše punionice, u Beogradu i Vlasini, su prošle kroz ovaj proces, zbog čega smo prepoznati kao prvi nosioci AWS sertifikata u Srbiji““, rekla je Čaušević.

Ona je podsetila da važnost očuvanja prirodnih resursa i na podatak da je kompanija „Koka-Kola HBC Srbija“ smanjila potrošnju vode za više od 50 odsto u poređenju sa 2007. godinom, kao i da je u planu da taj procenat bude veći.

Prema njenim rečima, ovakav okvir mogu da usvoje i primene sve organizacije, bez obzira na svoju veličinu, sektor u kojem posluju i mesto gde se nalaze, a sve sa ciljem odgovornog upravljanja, očuvanja kvaliteta vode, zaštite biodiverziteta i živog sveta u okviru sliva kojima pripadaju.

Kako je navedeno u saopštenju, sastanku su prisustvovali i predstavnici javno-komunalnog preduzeća „Beogradski vodovod i kanalizacija“, a koordinator za analizu i unapređenje rada kanalizacionog sistema Marko Lazić rekao je da je u toku sprovođenje nekoliko projekata za rešavanje pitanja otpadnih voda u Beogradu, kao i izgradnja sistema za prečišćavanje mulja.

Precizirano je da ukupna dužina kanalizacione mreže u Beogradu iznosi 2.300 kilometara, zbog čega rad na ovim projektima zahteva puno vremena.

Kako bi se učvrstila saradnja svih zainteresovanih strana, predloženo je i osnivanje tematske radne grupe, koja bi uključila privredu, institucije, civilne organizacije i akademsku zajednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari