Iračka vlada zatražila je da pripadnici obezbeđenja američke firme Blekvoter budu krivično gonjeni zbog ubistva 17 civila u Bagdadu proteklog meseca. Tokom zvanične istrage otkriveno je da čuvari firme Blekvoter nisu bili napadnuti, kao što su tvrdili, već da je reč o namerno počinjenom zločinu.

Iračka vlada zatražila je da pripadnici obezbeđenja američke firme Blekvoter budu krivično gonjeni zbog ubistva 17 civila u Bagdadu proteklog meseca. Tokom zvanične istrage otkriveno je da čuvari firme Blekvoter nisu bili napadnuti, kao što su tvrdili, već da je reč o namerno počinjenom zločinu. Zvaničnici pomenute firme insistirali su da su zaposlena lica delovala u skladu sa zakonom i da su odgovorila na napad. Američka ambasada u Iraku sprovodi sopstvenu istragu.
Incident je pokrenuo niz kontroverzi povodom stranih ugovornih firmi koje bez rizika da će biti kažnjene deluju u Iraku. Posle zvanične istrage iračke vlade saopšteno je da je tokom incidenta ubijeno još šest osoba, pošto je prvobitno otkriveno da je stradalo 11 civila. Tročlana komisija, na čelu sa iračkim ministrom odbrane Abdulom Kaderom al Obeidijem, zatražila je da kompanija Blekvoter plati odštetu žrtvama. Zvaničnici kompanije nisu odgovorili na najnovije tvrdnje, ali su osporili prethodne optužbe da su njeni zaposleni prvi otvorili vatru tokom nedavnog incidenta.
„Istražni komitet, koji je odredio irački premijer Nuri al Maliki, otkrio je da konvoj pripadnika bezbednosne firme Blekvoter nije bio izložen napadu, ni direktno ni indirektno“, rekao je zvaničnik Ali al Dabag. „Na konvoj nije bačena nijedna kamenica“, dodao je on. Komitet je otkrio da je tokom incidenta 16. septembra ranjeno 23 osobe kada su zaposleni u bezbednosnoj kompaniji Blekvoter otvorili vatru na civile u Bagdadu. Otkrića potvrđuju navode u okviru kongresne istrage SAD koja je ranije navela da pomenuta kompanija „prekomerno“ primenjuje silu.
Osnivač bezbednosne firme Blekvoter Erik Prins insistirao je da su zaposleni u toj firmi reagovali u samoodbrani, kada su pobunjenici napali konvoj američkih diplomata koji je štitila firma Blekvoter. Ta firma je glavna kompanija koju je zaposlio američki Stejt dipartment kako bi štitila njeno osoblje i zvaničnike i biznismene koji dođu u Bagdad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari