Portparol protivterorističkih snaga Iraka Sabah el Nuaman saopštio je da je irački vojni avion gađao grupu sunitskih ekstremista koji su pokušali da preuzmu najveću iračku naftnu rafineriju i da je u tom napadu ubijeno oko 30 ekstremista. Prema njegovim rečima, juče ujutru bombardovano je osam vozila koja su korišćena u napadu na vojne snage koje su branile rafineriju nafte Beidži severno od Bagdada.


Pripadnici ekstremističke grupe Islamska država (donedavno poznate pod imenom Islamska država Iraka i Levanta) već dve nedelje pokušavaju da zauzmu rafineriju Beidži. El Nuaman je takođe saopštio da je oružjem iz helikoptera pogođena kuća u gradu Kaimu, nadomak granice sa Sirijom, gde se održavao sastanak lokalnih vođa džihadističkih grupa. On je rekao da je u tom napadu bilo nekoliko žrtava, ali nije imao konkretne podatke.

Sunitski ekstremisti Islamske države zauzeli su jednu od najvećih naftnih platformi El Omar na istoku Sirije, saopštila je kasno preksinoć sirijska Opservatorija za ljudska prava. Islamska država sada kontroliše većinu naftnog područja Dair el Zur posle povlačenja rivalske ekstremističke grupe Front el Nosra. Pre izbijanja građanskog rata u Siriji u martu 2011. godine, na toj platformi se proizvodilo do 30.000 barela nafte dnevno.

Sunitski ekstremisti su pre nekoliko nedelja krenuli u ofanzivu i zauzeli više područja najpre u Iraku, a potom i u Siriji. Opservatorija za ljudska prava navodi da ono sada kontrolišu severni i istočni deo Sirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari