Napadnuta aktivistkinja Ne davimo Beograd na dodeli nagrada za doprinos feminizmu 1Foto: Ne davimo Beograd

Aktivistkinja inicijative Ne davimo Beograd, Ksenija Radovanović, fizički je napadnuta na dodeli BeFem priznanja za doprinos feminizmu za 2018. godinu.

Kako se navodi u saopštenju, u toku događaja koji je u Kulturnom centru Grad organizovan u čast dobitnika i dobitnica nagrada, Kseniju je „bahati gost“ prvo verbalno vređao, da bi je nakon toga i udario i povredio.

Događaj je prijavljen obezbeđenju i policiji, koja je izašla na lice mesta. Kako se incident desio na javnom dešavanju, uz veliki broj svedoka, očekujemo da napadač bude pronađen u najskorijem roku.

„Užasnuti smo činjenicom da se ovakav incident desio u jednom sigurnom prostoru, na događaju koji upravo propagira solidarno, ravnopravno i nenasilno društvo, bez straha i osude. Koliko je borba za ženska prava stvarna, a nasilje koje žene svakodnevno trpe sveprisutno, možda najbolje govori činjenica da je naša aktivistkinja napadnuta baš na dan žena, osmi mart“, piše u saopštenju.

Samo nekoliko sati ranije, Ksenija se nalazila na pozornici na kojoj je, zajedno sa ostalim članicama inicijative Ne davimo Beograd, primila nagradu za “Podršku feminističkim politikama”.

„Zahvaljujemo se organizatorima na nagradi i trudu da ukažu na važnost borbe za ženska prava, a znamo da nas ovakvi napadi i incidenti neće obeshrabriti i uplašiti, već zbližiti i ujediniti u odlučnoj zajedničkoj borbi za ravnopravno i solidarno društvo“, poručila je ova inicijativa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari