Narodna straka: Prijave protiv državnih zvaničnika i otvaranje slučaja "Narod Srbije protiv Rio Tinta" 1Foto: Infoera

 Narodna stranka (NS) u Užicu je pozvala građane da se pridruže krivičnoj prijavi, koju je ta stranka najavila da će da podnese tužilaštvu za organizovani kriminal, protiv najodgovornijih u Srbiji „zbog sumnje da su, mimo ustava i zakona, omogućili kompaniji Rio Tinto da sprovede aktivnosti u vezi sa planiranom eksploatacijom litijuma kod Loznice.

U gradovima Srbije, NS je otvorila punktove na kojima građani mogu da se pridruže krivičnoj prijavi, a u Užicu to mogu da urade u prostorijama stranke u TC Pariz, od 16 do 18 časova, i time je, kako je saopštila Ivana Parlić, predsednica Gradskog odbora NS u Užicu, otvoren slučaj „Narod Srbije protiv Rio Tinta“.

Parlić je najavila da će ta stranka podneti prijave protiv premijerke Ane Brnabić, potpredsednice vlade i ministarke energetike i rudarstva Zorane Mihailović i ministarke za zaštitu životne sredine Irene Vujović zbog, kako je navela, „stavljanja svih institucija zemlje u funkciju Rio Tinta, a protiv interesa naroda Srbije“.

„Osnovano sumnjamo da su počinile krivična dela – zloupotreba službenog položaja, primanje mita, zagađenje životne sredine, oštećenja životne sredine, povreda prava na informisanje o stanju životne sredine i udruživanje radi vršenja krivičnih dela“, saopštila je Parlić na konferenciji za medije.

Istraga bi, ocenila je, trebalo da obuhvati i „ostale saučesnike i i predstavnike kompanije Rio Tinto, a pre svega Vesnu Prodanović, direktorku Rio Tinta u Srbiji (Rio Sava)“.

„Već duže vreme skrećemo pažnju javnosti na aktivnosti koje kompanija Rio Tinto namerava da sprovede u okolini Loznice, u vezi sa eksploatacijom litijuma. Javnost mora da zna da se naša zemlja nalazi na ivici ekološke katastrofe i da je neophodno da se taj projekat hitno obustavi“, istakla je predsednica užikog odbora NS.

Dodala je da su „sve institucije naše države – predsednik, premijerka, svi ministri, sva ministarstva, državne agencije, javna preduzeća, mediji pod kontrolom režima, fakulteti i mnoge druge, stavljene u funkciju interesa ove multinacionalne kompanije čiji će projekat, ukoliko se realizuje, od Srbije napraviti pustoš“.

„Odluke i akti koje, u vezi sa ovim projektom, usvajaju institucije Srbije donose se protiv interesa građana i predstavljaju neustavnu i protivzakonitu osnovu za zločin nad ljudima i prirodom. To su, pre svega“, ocenila je Parlić, „Postorni plan područja posebne namene za projekat „Jadar“, koji je uredbom usvojila Vlada Srbije, zatim nedavno usvojene izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, ali i predloženi novi Prostorni plan Srbije, koji predviđa kopanje litijuma na čak 11 odsto naše teritorije“.

Državna korupcija

„Narodna stranka osnovano sumnja da se, u osnovi ovih bezumnih odluka, nalazi ,verovatno, najveći slučaj državne korupcije“, poručila je Ivana Parlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari